Kartalkaya duruşmasında 3'üncü gün! Savunmalar gelmeye devam ediyor
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin dava devam ediyor. Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda görülen duruşmanın ikinci gününde, aralarında otel sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu birçok sanık savunma yaptı. Tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları da duruşmaya katılım sağladı. Detayları Ekol TV muhabiri İlker Turak aktardı.
SANIK SAVUNMALARI DEVAM EDİYOR
Duruşmanın dün gerçekleşen bölümünde şirketin Genel Müdürü Emir Aras da dahil olmak üzere birçok sanık savunmalarını gerçekleştirdi. Duruşmanın uzaması nedeniyle gece yarısı bu sabaha kadar ara verildi. Önceki gün ve dün toplamda 17 sanığın savunma yaptığı duruşma bugün sanık savunmalarıyla devam ediyor.
OTEL MÜDÜRÜ ZEKİ YILMAZ SAVUNMA YAPTI
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınan duruşmada, otel müdürü tutuklu sanık Zeki Yılmaz'ın savunma yaptı. Yılmaz, 1999'dan beri Grand Kartal Otel'de çalıştığını belirterek, "Bana müdürlük ünvanı verilmişse de benim yaptığım iş resepsiyonda çalışmak oldu. Gerçek manada otelle ilgili karar alma, harcama yapma, işleyişle ilgili tasarrufta bulunma yetki ve sorumluluğum yoktur. Burası aile otelidir. Patronlar kararları kendi alır, kendi kontrol eder, bütün alınacak malzemeleri kendi belirler" dedi.
900 metrelik köprünün ortası çöktü: 9 ölü, 6 yaralı
"EKSİKLİKLERİ YAPTIRMA YETKİM YOK"
Kültür ve Turizm Bakanlığınca 16 Aralık 2024'te gerçekleştirilen denetimde sadece müşteri odalarına eşlik ettiğini anlatan Yılmaz, aynı gün yapılan itfaiye denetimini ve eksikliklerin tespit edilmesini, ayrıca raporun geri çekilmesini savcılıkta öğrendiğini savundu. Yılmaz, maaş bordrosunda ön büro personeli yazdığını aktararak, kırık sandalyesini dahi değiştiremediğini, oteldeki eksiklikleri yaptırma yetkisinin bulunmadığını söyledi. Sorumluluğu ve kusurunun olmadığını savunan Yılmaz, tahliyesi ve beraatini talep etti.
Bakan Yerlikaya açıkladı: 17 bin 684 kişi FETÖ'den yakalandı
"YANGINDA ALARM SESİ DUYULMADI"
Sanık Yılmaz'ın savunmasının ardından çapraz sorguya geçildi. Mahkeme başkanı ile müşteki ve sanık avukatların sorularını yanıtlayan Yılmaz, yangında 9'uncu kattaki 9050 numaralı odada olduğunu söyledi. Telefon aramasıyla uyandığını dile getiren Yılmaz, "Yangında alarm sesi duyulmadı. Resepsiyonda dedektörleri kontrol eden panel vardı, en son çalışıyordu. Kısa zamanda yangın tatbikatı yapılmadı. Otelde yangın tüpü var, sprinkler (yangın söndürme sistemi) yok. Yangın kontrol panelinin kapatılıp kapatılmadığını bilmiyorum. Resepsiyon görevlilerine yangın eğitimi verilmedi diye biliyorum. Yangın raporuyla ilgili bilgim yoktur." ifadelerini kullandı.
"MÜŞTERİLERİ UYANDIRIN DEMEDİM"
Yılmaz savunmasına şu şekilde devam etti;
"Hacıbekiroğlu ve Aras bazen tatillerde gelirdi. Emir ve talimatları otel sahibi tutuklu sanık Halit Ergül ve şirketin genel müdürü tutuklu sanık Emir Aras'tan alırdık. Merdivenden 9'uncu kattan 4'üncü kata yürüyerek indim. Elektrik o anda kesilmedi, ne zaman kesildiğini bilmiyorum. Dördüncü kata indim, mutfak bölgesine girmeye çalıştım ama duman vardı giremedim. Tekrar 5'inci kata çıkmak istedim ama dumandan çıkamadım. Üçüncü kata indim, burada 'Yangın var.' diye bağırdım, yangın ziline bastım ama alarm çalışmadı. Yangının boyutunu bilemediğim için resepsiyon görevlisine müşterileri uyandırın demedim"
İzmir'de işçi krizi devam ediyor! 350 kişi işinden oldu
ÇAPRAZ SORGU YAPILDI
Yangında 8 yakınını kaybeden avukat Yüksel Gültekin'in "Resepsiyondaki görevli seni aradığı anda 'Misafirlere haber ver, odaları boşaltsınlar.' deseydin can kaybı yaşanır mıydı?" sorusunu Yılmaz, "O esnada onu düşünemedim. Can kaybı yaşanır mıydı yaşanmaz mıydı bilemiyorum" şeklinde yanıtladı.
Bahçeli'nin "Davalar canlı yayınlansın" çağrısına Erdoğan'dan yanıt
'OLASI KASTLA ÖLDÜRME' SUÇU
Mahkeme heyeti, "olası kastla öldürme" ile "olası kastla kasten yaralama" suçundan yargılanan sanık Yılmaz'a "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamalarına yönelik ek savunma hakkı verdi. Duruşma, şirketin yönetim kurulu üyesi tutuklu sanık Ceyda Hacıbekiroğlu'nun savunmasının alınmasıyla devam ediyor.
Ankara'da bir otomobil ters yöne girdi, minibüsle kafa kafaya çarpıştı: Ölü ve yaralı var
EKSİKLİKLER TESPİT EDİLMİŞTİ
Dün savunması alınan isimlerden biri otelin muhasebecisi Cemal Özer olmuştu. Özer'in ifadesi, oteldeki yangın güvenliği eksikliklerinin daha önce tespit edildiğini ortaya koydu. İtfaiye eri İrfan Acar'ın 2024 Aralık ayında otele denetime gittiğini ve Özer'in de bu denetime eşlik ettiğini belirtti. Denetimde yangın güvenliği ile ilgili eksiklikler tespit edildiği ve bir taslak rapor hazırlandığı bilgisi verildi.
İstanbul sıcaklık rekoru kıracak! Bugün sokağa çıkmayın: Ümraniye, Şişli ve Kadıköy yanacak
"BAŞIMIZA İŞ AÇTINIZ"
Özer, denetim günü yaşananları şöyle anlattı: "İtfaiye eri raporu hazırladı. Ben de genel müdür Emir Aras'a gittim. Gazelle Otel genel müdürü Ahmet Demir de oradaydı. Emir Bey eksiklikleri inceledi. Otel müdürü Kadir Özdemir ile görüştüklerini söyledi. 'Görüşün' talimatı verdi. Çıkarken de 'Başımıza iş açtınız' cevabını verdi. İtfaiye eri davlumbazda sensör olmadığını ve acil çıkış kapısının da olmadığını söyleyerek eksiklikleri tespit etti"
Eksikliklerin giderilmesi için 15 gün süre verildiği ancak bu eksikliklerin tespiti Aralık 2024'te yapılmış olmasına rağmen, yangının meydana geldiği Ocak ayına kadar giderilemediği belirtildi.
Kaynak:ekoltv.com.tr