Karadeniz’in yeni ihraç markası: Türk somonu, Norveç somonu ile yarışıyor!
Ekol TV muhabiri Aleyna Keskin'in haberine göre, Karadeniz denilince akla ilk olarak fındık ve çay gelse de, son yıllarda bölgenin yeni ihracat yıldızı Türk somonu oldu. Yeşil doğası, yaylaları, balı ve tarım ürünleriyle bilinen bölge, artık denizde üretilen somon ile de dünya sofralarında kendine sağlam bir yer ediniyor.
SOFRALARA BİNBİR TÜRLÜ AŞAMADAN GEÇEREK GELİYOR!
Karadeniz somonu, sofralara ulaşmadan önce birçok aşamadan geçiyor. Denizden alınan balıklar fabrikalarda titizlikle temizleniyor, işleniyor ve ihracata hazır hale getiriliyor. Her aşama sıkı kontrollerden geçirildikten sonra somonlar dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Bugün 40’tan fazla ülkeye ihraç edilen Türk somonu, geçen yıl 500 milyon dolara yaklaşan rekor ihracat geliriyle dikkat çekti. Bu yıl da yeni bir rekor bekleniyor.
"TÜRK SOMONU 20 AYDA YETİŞİYOR"
Su Ürünleri Genel Müdürü Talha Altun, Karadeniz’in Türk somonu için doğal bir üretim merkezi olduğuna dikkat çekti:
"Karadeniz bölgesi Türk somonu için oldukça elverişli. Genel tuzluluk oranı, oksijen seviyesi ve deniz sıcaklığı son derece uygun. Türk somonu yaklaşık 20 aylık bir döngüyle yetişiyor. İlk üç ay kuluçkahanelerde, ardından 10 ay tatlı sularda büyüyen balıklar, daha sonra denizdeki üretim platformlarına aktarılıyor."
NORVEÇ SOMONU İLE NASIL AYRILIR?
"Türk somonu Norveç somonundan nasıl ayrılıyor?" sorusuna cevap veren Altun, "Özelliklere baktığımızda özellikle yağ oranı ile omega 3 ve 6 açısından Türk somonu, Norveç somonuna göre daha avantajlı" dedi.