Kağıthane'de bir polis şehit olmuştu! Silah soruşturmasında 43 sanıklı iddianame kabul edildi

Kağıthane’de polis memuru Hakan Telli’nin şehit edilmesiyle bağlantılı yasa dışı silah üretimine yönelik yürütülen soruşturmada 43 sanık hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Türkiye'de üretilmeyen Glock benzeri tabancaların yasa dışı şekilde piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı.
Kağıthane'de bir polis şehit olmuştu! Silah soruşturmasında 43 sanıklı iddianame kabul edildi

Kağıthane’de geçen yıl polis memuru Hakan Telli’nin şehit edilmesine yol açan çatışmada kullanılan ve Türkiye'de yasal olarak üretilmeyen bir silahın tespit edilmesinin ardından başlatılan geniş çaplı soruşturmada önemli gelişme yaşandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada hazırlanan ve 43 sanığın yer aldığı iddianame, Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

BASKINDA POLİS MEMURU ŞEHİT OLMUŞTU

Olay, 25 Ağustos 2023 tarihinde Kağıthane'de uyuşturucu ticareti yapan şüphelilere yönelik düzenlenen baskın sırasında yaşanmıştı. Operasyonda çıkan çatışmada polis memurları Hakan Telli ve Ahmet Yasin Çevik yaralanmış, Telli hastanede şehit olmuştu.

screenshot-2025-05-26t122856.jpg

KAPSAMLI AĞ ORTAYA ÇIKARILDI

Soruşturma kapsamında yapılan teknik ve fiziki takipler neticesinde yasa dışı silah imalatına dair kapsamlı bir ağ ortaya çıkarıldı. İddianamede, Ankara merkezli Toprak Silah Sanayi AŞ ile İstanbul'da faaliyet gösteren Balistik Savunma Sanayi AŞ arasında yasa dışı silah trafiği olduğu tespit edildi. Bu firmaların, Glock marka tabancalara benzer silahları "Ar-Ge çalışması" adı altında üretip, sahte belgelerle piyasaya sürdükleri belirlendi.

GLOCK'U ÖRNEK ALIP ÜRETMİŞLER

Yetkililerden Mustafa K. ve Süleyman Ç.'nin, ürettikleri silah parçalarını İstanbul’a taşıdığı ifade edilen iddianamede, bu silahların seri numarasız, markasız ve tescilsiz olarak piyasaya sürüldüğü aktarıldı. Söz konusu silahların, Glock'un teknik yapısı örnek alınarak üretildiği, bu üretimin ise yasa dışı faaliyetleri gizlemek amacıyla bir kamuflaj stratejisi olarak uygulandığı vurgulandı.

Ayrıca iddianamede, UTAŞ markasının yasal üretici firmayla hiçbir ilişkisi olmadığı, sadece yasa dışı üretimi meşru göstermek için kullanıldığı belirtildi. Faaliyetlerin resmi belgelerle kamufle edilmeye çalışıldığı ve üretilen silahların suç örgütlerine satıldığına dikkat çekildi.

22 YIL 6 AYA KADAR HAPİS İSTENDİ

Sanıkların, “İzinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme ve satma” suçlarından 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla yargılanmaları talep edildi. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianame doğrultusunda sanıkların önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Şehit polis memuru Hakan Telli’yi vuran suç örgütüne yönelik yürütülen ayrı bir davada ise 51 sanık yargılanırken, bunlardan 18’i adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı