İzmir Körfezi'nde balık ölümleri azaldı ama tehlike bitmedi: 40 yıllık kirlilik 1-2 yılda düzelmez
İzmir Körfezi’nde geçen yıl kirlilik nedeniyle ortaya çıkan kötü koku ve toplu balık ölümleri bu yıl da görüldü. Ancak uygulanan tedbirler sayesinde balık ölümleri belirgin şekilde azaldı. İzmir Körfezi Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, “Geçen yıl 70 ton balık ölümü tespit edilmişti, bu yıl belediye verilerine göre 6 ton ölü balık toplandı” dedi.
40 YILLIK KİRLİLİK SÜRECİ
Sorunun 40 yıllık bir kirlilik sürecinin sonucu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özkan, “1-2 yılda körfez düzelir demekle kendimizi kandırmış oluruz. Körfez yarı kapalı bir alan ve 33 dere buraya kirlilik taşıyor. Yaz aylarında özellikle Gediz Nehri ve Ağıl Deresi, iç körfeze yoğun yük aktarıyor” diye konuştu.
PİLOT BÖLGE BAYRAKLI
Bayraklı’da pilot bölge olarak uygulanmaya başlayan modifiye kil yönteminin kısa vadede etkili olabileceğini ancak uzun vadede sedimentin temizlenmesi gerektiğini belirten Özkan, “Körfezin kimliğini belirleyen dipteki siyahımsı çamur tabakasının uzaklaştırılması şart” dedi.
HALKIN DA KATKISI GEREK
Kirliliğin önlenmesi için sanayi tesislerinin arıtma sistemlerini düzgün işletmesi ve halkın da sürece katkı sağlaması gerektiğini kaydeden Özkan, derelerin betonlanmasının da hatalı bir uygulama olduğunu vurguladı: “Dere yatakları betonlandığında organik yük olduğu gibi körfeze taşınıyor. Bu da kirliliği artırıyor.”
Kaynak:DHA