İstanbul Valiliği açıkladı! Gıdada 'sıfır tolerans' dönemi: 24 saat kesintisiz denetim kararı alındı
İstanbul’da vatandaşların sağlıklı gıdaya erişimi ve halk sağlığının korunması için uygulanacak tedbirler, İstanbul Valiliği'nde masaya yatırıldı. İstanbul Valisi Davut Gül’ün başkanlığında düzenlenen Gıda Güvenliği Toplantısı’nda İstanbul’da gıda güvenliğine ilişkin yürütülen çalışmalar, alınan önlemler ve denetimler detaylıca değerlendirildi. Toplantıda temel olarak ildeki gıda güvenliğine yönelik mevcut durum ve alınması gereken yeni tedbirler ele alındı.
"GIDA KONUSUNDA SIFIR TOLERANS"
İstanbul Valisi Davut Gül, toplantıda yaptığı değerlendirmede, son günlerde ilde meydana gelen gıda zehirlenmesi meselesini önlemek için bir araya geldiklerini belirterek sözlerine başladı. Vali Davut Gül, “Son günlerde ilimizde meydana gelen gıda zehirlenmesi meselesini önlemek için bir aradayız. 4 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bir daha olmaması için bugün bu heyet toplandı” ifadelerini kullandı.
Denetimler konusunda bilgi veren Vali Gül, “2025 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 10 ay içerisinde 196 bin denetim yapıldı. Alanda olabildiğince denetimlerin yapıldığını görüyoruz. Personelin eğitimi, işletme sahiplerinin eğitimi ve vatandaşlarımızın duyarlılığı bu işin temelini oluşturuyor. Sadece güvenlik derken asayiş alanını kastetmiyoruz. Sağlık ve gıda güvenliği de bu alana dahil.” dedi.
Vali Davut Gül, mevzuatın kesintisiz uygulanması gerektiğinin altını çizerek, “Yapmamız gereken, mevcut mevzuatı kesintisiz uygulamak. Gerek gıda gerekse de diğer alanlarda kısacası vatandaşımızı ilgilendiren alanlarda toleransımız sıfır.” diyerek kararlılığı vurguladı. Sağlıklı gıda ve konaklama alanında vatandaşların gönül rahatlığıyla yiyebileceği, içebileceği ve konaklayabileceği alanları sağlamanın görevleri olduğunu ekleyen Vali Gül, başta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olmak üzere denetimlerde emeği geçen mesai arkadaşlarına teşekkür etti.
Vali Gül toplantıda ayrıca vatandaşlarımızın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı, işletmelerde karekod uygulamasını kullanarak, bulundukları işletmenin gıda ekipleri tarafından en son ne zaman denetlendiğine dair bilgilere ulaşabileceğini sözlerine ekledi.
TOPLANTIDA ALINAN KRİTİK KARARLAR
Toplantı sonucunda gıda güvenliği ve halk sağlığı için kritik yeni kararlar alındı:
-İstanbul’da sokak satıcılarına ve işletme sahiplerine yapılan denetimler artırılacak.
-Gıda satışı yapan işletmelerden istenen “satılan numunelerin 72 saat korunması” şartı titizlikle uygulanacak.
-Gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerde bulunması gereken soğuk zincirde aksaklıklara, yerel yönetim ve denetim ekipleri kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek.
-İl genelinde gıda denetim komisyonları kurularak 24 saat usulüne göre gıda denetimleri gerçekleştirilecek.
-İşletme sahipleri ve çalışanlar, gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerine tabi tutulacak. Standartlara uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak.
-Tüm işletmelerde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapılması ve tüm kayıtların 30 gün süreyle muhafaza edilmesi zorunluluğu getirildi.
-İlaçlama hizmeti veren firmalar, denetime tabi tutularak, standartlara uymadığı tespit edilenler hakkında idari ve adli işlem başlatılacaktır.
-Denetimler sırasında bozuk ya da son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satışını yaptığı tespit edilen işletmeler hakkında idari işlemin yanı sıra savcılıklara suç duyurusunda da bulunulacaktır.
İSTANBUL İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN 2025 DENETİM VERİLERİ
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 2025 yılının ilk 10 ayına ait denetim istatistikleri, gıda güvenliği alanında yürütülen çalışmaların boyutunu gözler önüne serdi:
-135.778 gıda işletmesine 196.504 denetim yapıldı.
-8.199 işletmeye ceza uygulandı.
-506.457.754 TL idari para cezası verildi.
-79 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
-237 işletme faaliyetten menedildi.
-6.745 numune alındı.
