Doktorlara hastane sınırı getiren yönetmelik iptal edildi: Danıştay'dan flaş karar!
Ekol TV muhabiri İlker Turak'ın özel haberine göre Muayenehanesi olup özel hastanelerle çalışan doktorları yakından ilgilendiren kritik bir yargı kararı Danıştay’dan geldi. Danıştay 10. Dairesi, Sağlık Bakanlığı’nın doktorlara getirdiği hastane anlaşma kısıtlamasını hukuka aykırı buldu ve düzenlemeyi iptal etti.
2023 YILINDA YAYIMLANMIŞTI
Sağlık Bakanlığı, Danıştay’ın önceki iptal kararının ardından 2023 yılında yeni bir yönetmelik yayımlayarak, muayenehanesi olan hekimlerin, çalışacakları özel hastanelerle yıllık sözleşme yapmasını zorunlu hale getirmişti. Ancak bu düzenleme, özel hastanelerin her branşta sadece kadro sayısının üçte biri kadar hekimle sözleşme yapabilmesini şart koşuyordu. Örneğin, 3 kadın doğum uzmanı kadrosu bulunan bir hastane, yalnızca 1 muayenehane hekimi ile sözleşme yapabiliyordu.
KARŞI DAVA AÇILDI
Bu düzenlemeye karşı da dava açıldı. Davacılar, söz konusu sınırların hekimlerin çalışma özgürlüğünü ve hastaların hekim seçme hakkını ihlal ettiğini savunarak yönetmeliğin iptalini talep etti. Dosyayı inceleyen Danıştay 10. Dairesi, Sağlık Bakanlığı'nın kota ve süre kısıtlamalarını herhangi bir bilimsel ya da objektif veri sunmadan belirlediğine hükmetti ve bu nedenle düzenlemeyi iptal etti.
Deprem bilim dünyasını ikiye böldü: Kim hangi konuda doktora yaptıysa ortaya çıksın!
BİR HÜKÜM DAHA DAVA KONUSU OLDU
Öte yandan, yönetmelikte yer alan ve muayenehane hekimlerinin hasta bilgilerini “Muayene Bilgi Yönetim Sistemi” üzerinden Sağlık Bakanlığı’na bildirmesini zorunlu kılan hüküm de dava konusu edildi. Ancak Danıştay, kişisel sağlık verilerinin kamu sağlığı açısından işlenebileceğine dikkat çekerek bu hükmün iptal istemini reddetti. Alınan bu kararla birlikte, muayenehane hekimlerinin özel hastanelerle sözleşme yapmasındaki engeller bir kez daha kaldırılmış oldu. Ancak hasta bilgileri paylaşımı uygulaması yürürlükte kalmaya devam edecek.