Eşi şikayetinden vazgeçti! Süreç nasıl işleyecek, Eylem Tok ve oğlu serbest kalacak mı? Av. Epözdemir Ekol TV'ye açıkladı

İstanbul Kemerburgaz’da Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin davada dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Ekol TV, Aci’nin eşi Şükriye Aci’nin, Timur Cihantimur ve Eylem Tok hakkındaki şikayetini geri çektiğini duyurmuştu. Oğuz Murat Aci’nin ölümüne ilişkin hukuki süreç ilerlerken Avukat Dr. Rezan Epözdemir sürece ilişkin Ekol TV’ye önemli açıklamalarda bulundu.
Eşi şikayetinden vazgeçti! Süreç nasıl işleyecek, Eylem Tok ve oğlu serbest kalacak mı? Av. Epözdemir Ekol TV'ye açıkladı

Ekol TV’nin özel haberine göre, İstanbul Eyüpsultan’da ehliyetsiz araç kullanarak Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybetmesine neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur hakkında yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Kazada hayatını kaybeden Aci’nin eşi Şükriye Aci ile yaralanan diğer müştekilerin, maddi ve manevi zararlarının giderildiğini belirterek şikâyetlerinden vazgeçtiği öğrenildi. Peki, bu gelişme dava sürecini nasıl etkiler? Hukukçu Dr. Rezan Epözdemir, Ekol TV'ye dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Rezan Epözdemir açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

ÖLENİN EŞİ ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇERSE DAVA SONUCUNU ETKİLER Mİ?

Kasten öldürme suçu Re-sen kovuşturulabilir bir suçtur. Bir kamu davası söz konusudur. Takibi şikayete bağlı bir suç değildir. Burada şikayet muhakeme şartı değildir. İddianame tanzim edilirse bir kamu davası söz konusu olur. Hal böyleyken suçtan vazgeçse dahi kamu davası yürür. Hiçbir şekilde kamu davası bundan etkilenmez. Soruşturma da yargılama da devam eder. Çünkü bu suç hakaret suçunda olduğu gibi takibi şikayete bağlı bir suç değildir. Re-sen kovuşturulabilir bir suçtur ve kamu davası söz konusu olur.

SUÇTAN ZARAR GÖRENLERİN TAMAMI ŞİKAYETTEN VAZGEÇERSE NE OLUR?

Suçtan zarar görenlerin tamamı şikayetten vazgeçerse hiçbirinin davaya katılma hakkı olmaz. Verilecek olan karar istinaf ve temizletme hakkı olmaz. Yargılama sujesi olarak davada hazır bulunma; okunan bilgi ve beyanlar karşı gelen delillere karşı beyanda bulunma hakkı olmaz. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 201. maddesine göre doğrudan soru sorma hakkı söz konusu olmaz. Verilecek olan beğenilmezse itiraz etme, İstinaf ve Yargıtay'a götürme hakkı söz konusu olmaz.

ŞİKAYETTEN VAZGEÇMENİN PSİKOLOJİK ETKİSİ

Bir de doğrudan zarar görenlerin tamamı şikayetten vazgeçerse; bizim ceza hukukumuzda basamak sistemi var. Türk Ceza Kanunu 61. maddesi uyarınca cezanın bireyselleştirme vasıtaları uygulanırken; mahkeme soyut cezadan somut cezaya gidip cezayı bireyselleştirirken basamak sistemi bakımından takdir hakkını daha rahat kullanabilir. Bu da şikayetten vazgeçmenin hukuki değil ama psikolojik etkisi olarak adlandırılabilir. Mahkemenin sanık lehine takdir hakkını kullanırken psikolojik olarak rahatlamasına sebebiyet verebilir ama onun dışında ilkesel olarak ve hukuken hiçbir şekilde soruşturmaya kamu davası olması hasebiyle etki etmez.

ÖLEN KİŞİNİN KİMLERİ ŞİKAYETÇİ OLABİLİR?

Kasten öldürme suçlarına bakmakla görevli olan Yargıtay bir ceza dairesinin yerleşmiş kemikleşmiş içtihatlarına göre; sadece ölenin eşi değil anne babası kardeşleri çocukları ve hatta evlilik dışının çocuğunun annesi dahi şikayetçi olabilir. Davaya katılabilir, doğrudan doğruya soru sorabilir. Verilecek olan kararı beğenmediğinde de katılma talebi kabul edildiği anda o kararı katılan sıfatıyla istinaf ve temyiz edebilir.

BAKANLIK DAVAYA KATILABİLİR Mİ?

Yargıtay Bir Ceza Dairesi'nin söylediği anne, baba, eş, çocuklar ve kardeşler dışında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 20. maddesine göre aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da suçtan zarar görme ihtimaline binaen bu davalara katılan sıfatıyla katılabilir. Onlar da şikayet haklarını ilerleyen süreçte kullanabilir.

ŞİKAYETTEN VAZGEÇMENİN ETKİSİ NE ZAMAN OLUR?

Zorunlu olarak bu yargılamalar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ihbar edilir. Dolayısıyla yalnızca davaya katılma hakkı olan suçtan zarar görenlerden bir tanesinin vazgeçmesi prensip olarak, ilkesel olarak hiçbir hüküm ifade etmez, bir anlamı da olmaz tek başına. Şayet suç takibi şikayete bağlı bir suç ise, hakaret, basit yaralama gibi, şikayetten vazgeçme ile birlikte soruşturma neticesinde kovuşturma yer olmadığına dair karar verilir, kovuşturma neticesinde de düşme kararı verilir. Ama suç takibi şikayetten bağımsız, re’sen kovuşturulabilir bir suç ise, yani kamu davası ise, bu durumda şikayetten vazgeçilse dahi hiçbir şekilde etkisi olmaz, dava düşmez, soruşturma yürür, kamu davası kaldığı yerden devam eder.

TAZMİNAT DAVASI AÇMA HAKKI KİME AİTTİR?

Kasten öldürme suçu olmasının yanı sıra aynı zamanda bir haksız fiildir. Haksız fiil olması asabiyle de ölenin yakınları, onun ölümünden ötürü acı, elem, keder duyanlar maddi ve manevi tazminat talep edebilirler. Manevi tazminat, duyulan acı, elem, kederin tazmini içindir.

MADDİ TAZMİNAT NASIL HESAPLANIR?

Maddi tazminat ise destekten yoksun kalma tazminatıdır. Ölenin destek olduğu kişiler bu destekten yoksun kalma tazminatını talep edebilirler. Manevi tazminatı ise söylediğim gibi ölümünden ötürü acı, elem, keder duyan bütün yakınları, anne, baba, kardeş, eş talep edebilir.

Destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanırken aktüeryal bir kişiler vasıtasıyla hesaplanır. Kişinin aktif çalışma yaşına bakılır. Türkiye'deki ortalama emeklilik yaşına bakılır.

TAZMİNAT RAKAMLARI NE DÜZEYDE OLUR?

Kişinin aile üyelerine, eş ve çocuklarına ne kadar destek olacağı ortalama Yargıtay'ın kararlarına göre tespit edilir. Bunun üzerinden yaşasaydı emekli olana kadar bakmakla yükümlü olduğu ve destek olduğu kişilere ne kadar tazminat öngörülecekse o oranda destekten yoksun kalma tazminatı ve maddi tazminat kararı verir mahkeme. Duyulan acı, elem, kederin tazmini için de manevi tazminat kararı verir.

Manevi tazminat kararını verirken “manevi tazminat zenginleşme aracı olamaz” ilkesi vardır. Bu ilke uyarınca manevi tazminat rakamları çok yüksek çıkmaz. Ama maddi tazminatta, ölenin destekten yoksun kalma tazminatı mahiyetinde olduğu için ailesinin ne kadar destek olduğu belirleyici olur.

Burada aktüeryal bir kişiden böyle bir hesaplama kuvvetle muhtemel yapılmamıştır. Kuvvetle muhtemel burada tarafların uzlaşı ve konsensüsle aralarında belirlediği bir tazminat miktarı söz konusu olmuştur. Ama eşin dışında destek olunan diğer kişiler de maddi tazminat açabilir. Duyulan acı, elem, kederin tazmini için anne, baba, kardeşler, eş, çocuklar da manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Kaynak:ekoltv.com.tr