Artan boğulma vakaları endişe yarattı: Boğulma anında ne yapılmalı?

İstanbul genelinde 5 ilçede, boğulma vakalarının artması nedeniyle denize girmek yasaklandı. Peki, boğulma anında ne yapılmalı? Acil Yardım Eğitim Görevlisi Kadir Şeker, ilk müdahalenin hayati önemini uygulamalı olarak açıkladı.
Artan boğulma vakaları endişe yarattı: Boğulma anında ne yapılmalı?

İstanbul’da sıcak havalarla birlikte artan boğulma vakaları endişe yaratıyor. Son bir ayda 15 kişi hayatını kaybetti. Bunun üzerine; Şile'de, Arnavutköy'de, Eyüp, Beykoz ve Sarıyer'de de denize girişler yasaklandı. Acil yardım eğitiminin önemi bu olayların ardından daha da öne çıkarken, Ekol TV muhabiri İremnaz Aksoy’a Acil Yardım Eğitim Görevlisi Kadir Şeker açıklamalarda bulundu.

Şeker şu ifadeleri kullandı:

BİLİNÇ YERİNDE DEĞİLSE NE YAPILMALI?

Yabancı bir cisim atılarak boğulan kişinin tutması sağlandı ve kurtarıcımız ne yaptı? Boğulan kişiyi yan tarafa yatırdı. Yan yatırarak kişinin bilinci yerinde ise ağız içerisindeki deniz suyu dışarıya doğru akmış oldu. Peki bilinç yerinde değilse ne yapacağız? Bilinç yerinde değilse kalp durmuş olabilir, solunum durmuşsa kalp durmuştur.

BİLİNÇ DÖRT BASAMAKTA KONTROL EDİLİR

Burada temel yaşam desteği dediğimiz kalp akciğer canlandırmasına geçeceğiz. Bilinç dört basamakta kontrol edilir. İlk başta yanına yaklaştığımızda merhaba iyi misiniz beni duyabiliyor musunuz diye sözlü bir uyaran veririm kişiye. Hiçbir cevap alamazsam eğer bu sefer omzumdan dokunarak 'İyi misiniz, beni duyabiliyor musunuz?' diye tekrar ikinci kez sorarım.

YABANCI CİSİMLERE DİKKAT

Burada da hiçbir cevap alamıyorsam köprücü keminin üzerindeki kastan trapes kası deriz bu kasa. Bu kastan bir ağrılı uyaran veririz. Buna da cevap alamıyorsak bilinci artık kapalıdır. kişinin hızlı bir şekilde havayolu açıklığı solunumunun ve dolaşımının kontrol edilmesi gerekiyor. Hızlı bir şekilde ağzı içerisine baktım. Suda boğuldu. Kan kusmuk gibi yabancı bir cisim olabilir. Böyle bir şey görüyorsam eğer parmağımı cımbız haline getirip temiz bir bez yardımıyla çıkartıyorum.

HASTANIN SOLUNUMU NASIL KONTROL EDİLMELİ?

Çıkarttıktan sonra havayolu açıklığını tam sağlamak için bir elimi kazazedenin alnına diğer elimi çenesine koyup çene yeri dik gelecek şekilde 90 derece kaldırdım. Diğer elimi göğsüne koydum. Kulağımı ağzıyla burnuna yaklaştırıp gözlerimle elime bakıp Hasta yaralının, kazazedinin soluk alıp almadığını 10 saniye boyunca kontrol etmem gerekiyor. Baktım hiçbir şekilde eğer solunum yoksa dolaşım da yoktur kabul edip temel yaşam desteğine geçmemiz gerekiyor.

KAP MASAJI NASIL YAPILMALI?

Yetişkinlerde temel yaşam desteği 30 kalp masajı ve 2 suni solunumdan oluşur. Yetişkinlerde genellikle ölümlü sebebi kalp kökenli olduğu için temel yaşam desteğine kalp masajıyla başlıyoruz. Tam orta noktasına göğüs kemiğinin ya da burayı saptamak için bir işaret parmağımızı göğüs kemiğinin başına diğerini sonuna yerleştirip iki C yapabiliriz. Bu C'lerden biri birinden ne büyük olacak ne küçük olacak. Tam iki baş parmağımızın olduğu yer kalbin üzeri. Bir elimizi yerleştirdik. Yandan bakıldığında üçte biri kadar yani en az 5 santim bası yapmamız gerekiyor. Tek kolumuzun kuvveti yetmeyeceği için diğer elimizden de destek alıp. Tam omuzdan basacak şekilde kalkıyoruz. Birden ona kadar sayılar tek. Bu sebepten dolayı birden ona kadar sayıların sonuna V ekliyoruz ve 30 tane kalp masajımıza başlıyoruz.

AMBULANS GELENE KADAR DEVAM EDİLMELİ

30 kalp masajı yaptıktan sonra hızlı bir şekilde tekrar baş geri çene yukarı pozisyonu verip burnunu kapatıp ağızdan Kurtarıcı. İki tane soluk veriyoruz. Hasta yaralının bütün ağzını ağzımızın içerisine alacak şekilde yine bu uygulamayı yapıyoruz. İki kurtarıcı soluğu verdikten sonra yine kalp masajına devam ediyoruz. Burada hasta yaralı kendine gelene kadar ya da olay yerine ambulans gelene kadar bu uygulamaya devam ediyoruz.

HERKESİN BİLMESİ GEREKİYOR

Bu sebepten dolayı bu eğitimi ücretsiz olarak da belediyeler halk eğitim merkezleri vermekte. Ücretli olarak da yine kurs merkezleri vermekte. Bütün herkesin bilip uygulaması gerekiyor. Ama aynı zamanda kişinin hayatını kurtarıyor.