47,5 milyar liralık vurgun: POS cihazlarıyla dev aklama operasyonu

İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, yabancı kartlar kullanılarak organize şekilde yapılan sahte POS işlemleriyle 47,5 milyar TL’lik yasa dışı para trafiği tespit edildi. 85 şüpheli gözaltına alındı, milyonlarca liralık mal varlığına el konuldu.
47,5 milyar liralık vurgun: POS cihazlarıyla dev aklama operasyonu

Ekol TV muhabiri Dilek Yaman Demir'in haberine göre İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen dev operasyonda, yabancı kartlar üzerinden sahte işlemlerle 47,5 milyar TL’yi aşan para trafiği tespit edildi. Soruşturma kapsamında 85 şüpheli hakkında işlem yapıldı, lüks eşyalar ve milyonlarca liralık malvarlığına el konuldu.

312903f.jpg

MİLYARLARCA LİRALIK İŞLEM

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçu Soruşturma Bürosu’nun koordinesinde yürütülen soruşturmada, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, tefecilik ve suçtan elde edilen malvarlığını aklama gibi çok sayıda suçlama yer alıyor. 2022 yılında alınan bir e-posta ihbarı ile başlatılan ve MASAK ile BDDK raporlarıyla derinleştirilen soruşturmada, şirketlerin mali ve bankacılık profilleriyle uyuşmayan yüksek hacimli işlemler dikkat çekti.

312 POS CİHAZI, 47,5 MİLYAR TL İŞLEM HACMİ

MASAK raporuna göre, 2022-2024 yılları arasında 21 firmaya ait toplam 312 POS cihazı üzerinden 47,5 milyar lirayı aşan işlem yapıldı. Bu işlemlerin yüzde 99,99’unun yabancı kartlar aracılığıyla gerçekleştiği ve işlemlerin yüzde 93’ünün aynı gün, farklı kartlarla, aynı tutarlarda yapıldığı tespit edildi. Ayrıca işlemlerin büyük bölümünün gece saatlerinde yapıldığı ve firmaların faaliyet alanlarıyla işlem zamanlarının örtüşmediği saptandı.

screenshot-2025-07-08t103329.jpg

ORGANİZE SİSTEM: POS, YABANCI KARTLAR VE KOMİSYON

Soruşturma kapsamında, bu işlemlerin gerçek ticari faaliyeti yansıtmadığı, organize biçimde kurgulandığı ve bu yöntemle ciddi miktarda komisyon geliri elde edildiği belirlendi. Söz konusu gelirlerin çeşitli yöntemlerle aklandığına dair somut bulgulara ulaşıldı. POS cihazlarının büyük çoğunluğunun Denizbank, Şekerbank ve Ozan Elektronik Para A.Ş.’ye ait olduğu kaydedildi.

85 ŞÜPHELİ HAKKINDA İŞLEM: EŞYALARA EL KONULDU

İstanbul merkezli olarak 6 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, aralarında 16 banka ve elektronik para şirketi çalışanının da bulunduğu 85 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyon kapsamında şüphelilere ait dijital materyaller, lüks saatler, takılar ve ziynet eşyalarına el konuldu.

10 ŞİRKETİN ORTAKLIK PAYLARI DONDURULDU

Soruşturma kapsamında MASAK raporları doğrultusunda, suçtan elde edildiği değerlendirilen malvarlıklarına da el konuldu. Toplam 47 araç, 84 taşınmaz ve 10 şirketteki ortaklık paylarına el koyma işlemi gerçekleştirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirterek kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğini açıkladı.

Kaynak:EKOL TV