PRİM GÜN SAYISI 1800 GÜN EKSİLECEK: Emeklilik tam 5 yıl öne çekilecek!


Türkiye'de erken emeklilik umudu taşıyan milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli gelişmeler yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen prim günü şartları kapsamında, 3600, 4500 ve 7200 prim gününü tamamlayan sigortalılara yaş şartını sağlayarak erken emeklilik imkânı tanınıyor. Kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı hesaplanan koşullar büyük ilgi görürken, vatandaşlar “Erken emeklilik için hangi şartlar gerekiyor?” sorusuna yanıt arıyor. İşte erken emeklilik formülleri ve tüm merak edilenler…

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ
Sosyal güvenlik sistemi içerisinde önemli bir yer tutan 3600, 4500 ve 7200 prim günü şartlarında yeni düzenlemeler gündemde. Çalışma hayatını erken noktalamak isteyenler için bu prim günlerine sahip olanlar, yaş şartını da karşıladıkları takdirde emekliliğe adım atabilecek.

1800 GÜN EKSİLECEK
Özellikle 3600 günle emeklilik, kadın ve erkek çalışanlar için farklı yaş aralıklarında geçerli olurken, 4500 ve 7200 prim günüyle emeklilikte de esnek çözümler masada. SGK uzmanları vatandaşları bilgilendirirken, bu fırsatlardan yararlanmak isteyenlerin güncel prim dökümlerini kontrol etmeleri ve başvuru koşullarını dikkatle takip etmeleri gerektiği vurgulanıyor.

BORÇLANMA SEÇENEKLERİYLE ERKEN EMEKLİLİK
Kadınlar İçin Doğum Borçlanması: Kadınlar için erken emeklilik fırsatı doğum borçlanması ile geliyor. 3 çocuğa kadar borçlanma fırsatı bulunan kadınlar 2160 gün prim Kazancı elde ediyor. Böylelikle emeklilik yaşı 6 yıl öne çekilebiliyor. Ancak doğum borçlanması yapabilmek için çocukların sigorta giriş tarihinden önce Dünyaya gelmesi gerekiyor.

Erkekler için askerlik borçlanması: Sigortalı çalışan erkekler için de askerlik borçlanması fırsatı var. Erkeklerde askerlik süresi hem emeklilik yaşını öne çekiyor hem de ekstra prim avantajı sağlıyor. En az bir yıla kadar erken emeklilik için yine askerliğin sigorta giriş tarihinden önce yapılması gerekiyor.

Kısmi emeklilik: Emeklilik yaşı gelmesine rağmen prim gün şartını tamamlayamayanlar kısmi emeklilik fırsatından faydalanabiliyor. Kısmi emeklilik sigorta başlangıç tarihine göre farklılık gösteriyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 10 yıl sigortalılık süresini doldurmaları halinde kısmi emeklilik imkanından faydalanabilirken 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar ise 15 yılı doldurmak zorunda.

Malulen emeklilik: Çalışma hayatı sırasında iş gücünü kaybedenler için de malulen emeklilik fırsatı var. Malulen emeklilik için en az 1800 gün prim Ödemiş olmak ve iş gücünü %60 ve üstü oranında kaybettiğinizi sağlık raporu ile belgelemek gerekiyor.

Engellilere vergi indirimi: Engelli çalışanlara da vergi indirimi fırsatı sunuluyor. En az %40 ve üstü engelli olanlar, Vergi indirimi almaları durumunda yaş şartına bakılmadan 15 yıl ve 3600 günden emeklilik hakkına sahip oluyor. Ancak şartlar sigorta başlangıç tarihine göre değişiklik gösteriyor.

KÜÇÜK ESNAF İÇİN YENİ DÖNEM
Prim gün sayısındaki değişiklikten, tüm Bağ-Kur’lular değil; daha çok berber, bakkal, çiftçi gibi küçük esnafın yararlanması bekleniyor. Yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendiren bu düzenlemenin, özellikle 10-15 çalışanı olan küçük işletmeleri kapsayacağı ifade ediliyor.Yapılacak düzenlemeyle birlikte prim gün şartı düşürülecek ancak emeklilik yaşı aynı kalacak. Yani kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaya devam edecek.

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK
Yeni düzenlemeyle birlikte, Bağ-Kur’lular 5 yıl daha az prim ödeyerek emekliliğe hak kazanabilecek. Düzenlemenin yalnızca aktif küçük esnafı kapsaması beklenirken, Bağ-Kur kapsamında yer alan isteğe bağlı sigortalıların bu haktan faydalanamayacağı belirtiliyor. Bu ayrım, düzenlemenin sınırlarını da netleştirmiş oluyor.