EYT'Yİ BURUN FARKIYLA KAÇIRANLARA GÜN DOĞDU: Artık bu yolla emekli olunacak!


Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesini birçok vatandaş çeşitli nedenlerle kaçırmıştı. Emeklilik hayali kuran milyonlarca kişi, yeni yolları ve formülleri araştırmaya devam ederken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1999 ve 2000 sonrası sigorta girişi olanlar için özel hesaplamalara odaklandı. İşte emeklilik planı yapanların merakla beklediği kritik detaylar…

Gündemde olan yeni düzenlemelerle birlikte, emeklilik için gerekli olan yaş ve prim günü şartlarında önemli adımlar bekleniyor. Mevcut uygulamada, 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olan bir bireyin emekli olabilmesi için kadınlarda asgari 58, erkeklerde ise asgari 60 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

1800 GÜN PRİM İNDİRİMİ
Ayrıca, emeklilik için gereken prim gün sayısı ise 7.200 ile 9.000 gün arasında değişiklik gösteriyor. Geliştirilmekte olan yeni yaklaşımlar, özellikle daha esnek koşullar altında emekli olma imkanını masaya yatırıyor. Söz konusu potansiyel değişiklikler, milyonlarca çalışanın emeklilik planlarını doğrudan etkileyebilir. Yapılacak düzenlemelerin adil ve dengeli bir geçiş sağlaması hedefleniyor.

DAHA ERKEN EMEKLİLİK HAYAL DEĞİL
Geliştirilen yeni çalışmalarda, kademeli bir geçiş sisteminin hayata geçirilmesi olasılığı üzerinde duruluyor. Kademeli sistem, 1999-2000 yılları arasında sigortalı olarak çalışmaya başlayan bireylerin, şu anki şartlara göre daha erken emekli olmalarına olanak tanıyabilir.

Özellikle, mevcut 7.200 prim günü şartının daha aşağı çekilebileceği çeşitli alternatifler değerlendiriliyor. Daha az prim günüyle emeklilik imkanı, birçok çalışanın umutlarını artırıyor. Ek olarak, 3600 günle kısmi emeklilik formülünün kapsamının genişletilerek, ilgili dönemde sigortalı olan kişileri de içine alması öngörülüyor. 1800 günlük prim gibi daha düşük eşiklerin de tartışma konusu olduğu belirtiliyor.

BORÇLANMA DETAYLARI
Emeklilik sürecini hızlandırması beklenen bir diğer önemli başlık ise borçlanma ve yıpranma haklarının genişletilmesi olarak öne çıkıyor. Özellikle kadın sigortalılar için doğum borçlanması ve erkek sigortalılar için askerlik borçlanması gibi mevcut uygulamaların kapsamının artırılması planlanıyor. Ayrıca, söz konusu borçlanmaların emeklilik yaşını daha etkin bir şekilde geri çekmeye yönelik etkisinin güçlendirilmesi de hedefler arasında yer alıyor.