Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara 141 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 2025 yılının ilk 6 ayında mevzuata aykırı bulunan reklamlara toplamda 141 milyon TL idari para cezası uyguladı. Kurul, tüketicilerin haklarını korumak amacıyla 12 binden fazla dosyayı incelemeye aldı.
Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara 141 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tüketicilerin işlemlerden kaynaklı mağduriyetlerini önlemek, hak ve menfaatlerini korumak amacıyla 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamaların düzenlendiği hatırlatıldı. Açıklamada, tüketicilere hitap eden her türlü reklam ve tanıtımın, aldatıcılık, bilgi ve tecrübe eksikliğinin istismarı ve ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi unsurlar bakımından titizlikle incelendiği belirtildi.

12 BİN 499 DOSYA İNCELENDİ

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından 2025 yılının ilk 6 ayında, gıda, sağlık, iletişim ve çok sayıda sektörden toplam 12 bin 499 dosyanın incelendiği ifade edildi. İncelemeler sonucunda, 12 bin 499 dosyadan 11 bin 657'sinin mevzuatta yer alan başvuru koşullarını taşımaması veya kapsam dışı olması nedeniyle işleme alınmadığı kaydedildi. Kalan 842 dosyadan ise 838'inin Reklam Kurulu gündeminde değerlendirilerek karara bağlandığı bildirildi. Ayrıca, 4 dosya hakkında tüketicilerin mağduriyet yaşamaması amacıyla, Kurul kararı verilinceye kadar tedbiren durdurma uygulanmasına hükmedildiği belirtildi.

KARANLIK TİCARİ TASARIMLAR GÜNDEMDE

Son dönemde özellikle dikkat çeken konular arasında elektrikli araçların sürüş menzili bilgileriyle ilgili tanıtımlar ile hızla artan kullanıcı sayısına sahip müzik, video ve medya içerik platformlarında abonelik süreçlerini tüketici açısından karmaşık hale getiren ve "karanlık ticari tasarım" olarak adlandırılan uygulamalara ilişkin başvuruların Kurul gündemine geldiği açıklandı.

141 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

Reklam Kurulu gündeminde görüşülen 838 dosyadan 753'ünün ilgili mevzuata aykırı bulunduğu belirtildi. Bu kapsamda 456 dosya için durdurma cezası, 17 dosya için durdurma ve erişim engeli cezası, 2 dosya için düzeltme kararı, 225 dosya için idari para ve durdurma cezası, 13 dosya için idari para, durdurma ve erişim engeli cezası uygulandı. Ticaret Bakanlığı tarafından toplamda 141 milyon 123 bin 32 TL idari para cezası kesildiği ifade edildi. Ayrıca, 40 dosyada tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yalnızca erişim engeli tedbiri uygulanmasına karar verilirken, 85 dosyanın ise mevzuata aykırı bulunmadığı duyuruldu.

GÜVENLİ VE ŞEFFAF ALIŞVERİŞ İÇİN ÖNERİLER

Açıklamada ayrıca tüketicilere ve satıcılara güvenli ve şeffaf alışveriş için önemli önerilerde bulunuldu. Tüketicilerin indirim kampanyalarında mağduriyet yaşamamaları için şu hususlara dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı:

-Alışveriş öncesinde ihtiyaçlarını doğru şekilde belirlemeleri,
-Satıcı veya sağlayıcı hakkında ön araştırma yapmaları,
-Satın alınacak mal veya hizmetin benzer ürünlerle fiyat karşılaştırmasını yapmaları,
-İndirim tutarına ve oranlarına dikkat etmeleri,
-İnternet sitesi adresinin satıcı veya sağlayıcıya ait olup olmadığını kontrol etmeleri,
-Sosyal medya üzerinden yönlendirilen sayfalara karşı dikkatli olmaları,
-İnternet sitesinde SSL sertifikası, 3D secure gibi güvenlik unsurlarının bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri,
-Ödeme yapmadan önce sunulan ön bilgilendirmeleri dikkatle okumaları.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Öte yandan, indirimli satış kampanyası düzenleyen satıcı ve sağlayıcıların ise şu hususlara özen göstermesi gerektiği belirtildi:

-İndirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihlerini, ayrıca satışa sunulan mal veya hizmet miktarı sınırlıysa bu miktarı açık ve anlaşılır bir şekilde belirtmeleri,
-Hangi mal veya hizmetlerin indirim kapsamında olduğu ve uygulanacak indirim oranlarıyla ilgili yanıltıcı ifade veya görüntülere yer vermemeleri,
-İndirim miktarı veya oranını belirlerken, indirimin başladığı tarihten önceki otuz gün içinde uygulanan en düşük fiyatı esas almaları ve bu indirimin öncesindeki fiyat bilgisini reklamlarda paylaşmaları,
-Fiyatın geçerlilik süresi veya stok sınırı varsa, bu bilgileri reklamlarda açıkça belirtmeleri.

Ekonomi