Son iki ayda Türkiye'ye getirilen 2.2 bin ton patates virüslü çıktı: Mersin limanından geri gönderildi
Türkiye’ye son iki ay içinde gemilerle gelen tohumluk patates sevkiyatları, bitki sağlığı denetimlerinden geçemedi. Mersin Limanı’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İnspektörleri tarafından yapılan kontrollerde, İskoçya, Hollanda ve Almanya’dan gelen toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patateste virüs tespit edildi.
TCMB Raporu yayımlandı: Enflasyon rakamları belli oldu
İKİ FARKLI VİRÜS TESPİT EDİLDİ
Denetimlerde, patateslerde "Potato leafroll polerovirus" (Yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve "Tobacco rattle tobravirus" (Tütün çıngırak virüsü) bulundu. Virüs taşıyan bu ürünler, geldikleri ülkelere geri gönderildi. Uzmanlar, bu tarz virüslerin Türkiye’deki sağlıklı tarım alanlarına bulaşmasının ciddi zararlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Günlük hayatımızda sıkça kullanıyoruz! Son kullanma tarihleri var ama bilmiyoruz
TÜRKİYE 6 MİLYON TON ÜRETİYOR
Diğer yandan, Türkiye’nin patates üretimi bakımından oldukça güçlü bir pozisyonda olduğu ifade edildi. Son 5 yılda üretim 1 milyon ton artarak yaklaşık 6 milyon tona ulaştı. Patates üretiminde ilk sırayı 750 bin tonun üzerindeki üretimiyle Niğde alırken, onu Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya ve Sivas gibi iller takip ediyor.
KANSER RİSKİNİ %20 AZALTAN DİYETİN SIRRI ORTAYA ÇIKTI: Bu diyet süreci sağlığa sağlık katıyor!
ÜRETİMDE 15. SIRADAYIZ
Türkiye, dünyada patates üretiminde 15. sırada yer alıyor. Yıllık kişi başı tüketimin 52 kilograma kadar çıktığı patateste, ülkenin yeterlilik oranı yüzde 103,6 seviyesinde. Bu oranın, Türkiye'nin kendi ihtiyacını karşıladığı gibi ihracata da olanak sağladığı vurgulanıyor.
Ne bala ne zeytinyağına güven kalmadı! İşte bakanlığın ifşa ettiği 36 yeni marka
"DIŞARIDAN GELMESİNE GEREK YOK"
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tohumluk patates üretiminde de ciddi bir yol kat ettiğini belirtti. Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışardan gelmesine hiç gerek yok” diyerek, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde bu alanda güçlü bir üretim olduğunu hatırlattı. Yeni çeşitlerin sadece virüssüz olmaları durumunda ülkeye sokulabileceğini vurgulayan Doğan, dışarıdan gelen ürünlerin taşıdığı risklerin yerli üretime zarar verebileceğini dile getirdi. Türkiye’nin mevcut üretim gücüyle dışa bağımlılığı ortadan kaldırdığı ve denetimlerin bu gücü koruma açısından hayati öneme sahip olduğu belirtildi.
Kaynak:İHA