Kredi kullanımı yavaşladı, ipotek arttı: Uzmanı detayları Ekol TV’de aktardı

Ekol TV Muhabiri İremnaz Aksoy’un haberine göre; faizler oldukça yüksek olduğu için konut kredilerine başvuru da azaldı. Bunun beraberinde aynı zamanda ipotek evlerinde satış arttı.
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özeymacıklı konut piyasasındaki son gelişmeleri Ekol TV mikrofonlarına şu sözlerle aktardı:
KONUT KREDİSİNİN HACMİA AZALIYOR
Özellikle aslında son döneme baktığımızda konut kredi hacminde aslında haftalık raporlarda bir artış var. BDDK'nın açıkladığı bu rakamlara baktığımızda 554 milyar seviyelerini aştık. Aştığımızda hacimsel anlamda adet azaldı yani burada konut kredisi çeken kişi sayısı artsa da kullandıkları kredi miktarı gün geçtikçe azalıyor. Bu da aslında tüketici kredilerinin toplam hacmi içindeki payına baktığımızda %25,18 seviyelerine kadar geriledi. Konut kredilerinin aslında toplam tüketici kredileri içindeki hacmi. Bunun temel nedenine geldiğimizde aslında her halükârda ipotekli satışlardaki durağanlığı görüyoruz. Daha önce %50 seviyelerinin üstüne çıkan ipotekli satışlar şu an %16 seviyelerine kadar düşmüş durumda. Bu toplam konut satışları içerisindeki pay.
BDKK’NIN KISITLAMASI VAR
Burada bir artış olmasına rağmen nasıl oluyor da tüketici krediler içindeki pay azalıyor? BDDK'nın getirdiği gerek ilk evini alacaklar için gerekse de ikinci ve sonraki evini alacaklar için kredi kısıtlaması. Bu kredi kısıtlaması özellikle İlk evini alacak ama ilk evini ikinci el konutlarda alacak kişiler için oldukça azalıyor. Örneğin bugün için 2 ile 5 milyon arasında kredi çekmek isteyen bir kişi ancak bu evin ekspertiz değerinin %50'sine kredi çekebiliyor. Faiz olanları yüksek hatta şu an belki 1 milyon TL için %3 seviyelerinde baz aldığımızda aylık ortalama 30.800 lira kredi taksit ödüyoruz. Ama vatandaşın çekebileceği kredi miktarları da oldukça azalmış durumda. Vatandaşın mevcutta bir evi varsa ikinci ve sonraki alımlarda kredi oranı o kadar düşüyor ki bugün için enerji sınıflarına göre baktığımızda aslında ikinci elde ikinci bir evini almak isteyen kişiye neredeyse kredi verilmiyor. Bu da ister istemez konut kredi hacmindeki aslında payı ister istemez tüketici kredileri içerisinde azaltmış durumda.
FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİNE İHTİYACIMIZ VAR
Peki ne bekliyoruz? Aslında önemli derecede enflasyonun düşmesiyle beraber önümüzdeki dönem itibariyle konut kredi hacminin daha da artmasını ve tüketici kredilerindeki hacminin de daha önce %50 seviyelerine ulaşan konut kredi hacminin bu hacimdeki payının da artmasını bekliyoruz. Bunun için gerek yasal anlamda BDDK'nın kredileri açmayla ilgili düzenlemelerine ihtiyaç var. Gerekse de özellikle de faiz oranlarının özellikle konut kredisi tarafında düşmesine ihtiyacımız var diyebiliriz.
Kütahya'daki 4.2'lik deprem sonrası Naci Görür'den uyarı: Son deprem Naşa Zonu'nda, bölge geriliyor!
ALTIN BOZDURULUYOR, ARAÇ SATILIYOR
100 satıştan 16'sında sadece ipotek var ve bu ipoteklerin hacmi çok düşük. Belki de 5 milyonluk bir gayrimenkul alan vatandaş 1 milyon ya da 1,5 milyon kredi çekiyor. Onun için bahsettiğiniz gibi vatandaşın aslında bu noktada öncelikli tercihi diğer yatırım araçlarını bozdurmak. Bu noktada son dönemde en çok altının aslında artan fiyatlar çerçevesinde gayrimenkul yatırımına döndüğünü görüyoruz. Bir diğeri de tabii ki araç türü satışlar. Bu noktada vatandaş kalan kısmı bir şekilde diğer varlıklarından bozdurarak ve üstünü kapatarak yapmaya çalışıyor. Ve bu şekilde hatta bazen bazı gayrimenkulleri insanlar ortaklaşa girerek almaya çalışıyor. Bu şekilde aslında bu noktadaki problemi de bir nebze çözmeye çalışıyorlar. Peşin alımın oranının daha yüksek olduğunu bu dönemde söylemek mümkün.
Kuyumcularda kuyruk oluştu! Altın 4 bin TL'nin altını görür mü?
BARINMA TEMELSE KONUT ALINMALI
Finansman zorken aslında fiyatların artışının önündeki en önemli engel bu. Tabii ki finansmanın kolaylaşması hiç şüphesiz gayrimenkul tarafında fiyatların artmasına neden olacak. Merkez Bankası'nın konut fiyat endeksine baktığımızda reel anlamda konut fiyatlarında hala düşüşler var. Ama bu hızlıca ivmelenecek gibi duruyor. Çünkü konut alamayan vatandaş ister istemez kiralığa, kiralık fiyatlarının artması da ister istemez konut fiyatlarının yine artmasına neden oluyor. O nedenle ihtiyaçsa, barınma temelse, belki daha düşük bir metrekare bile olsa konuta bir yerden başlamakta büyük fayda var.
Kaynak:ekoltv.com.tr