EYT'Yİ KAÇIRANA KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ: Bu fırsattan faydalanmak için son şans!


Türkiye'de erken emeklilik konusunda düzenlemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılıyor. Milyonlarca çalışan söz konusu düzenlemeleri yakından takip ediyor. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayanlar erken emekli olmanın yollarını arıyor.

1800 GÜNLÜK İNDİRİM
Söz konusu yeni düzenlemeyle birlikte, emeklilik için gereken yaş ve prim günü kriterlerinde yumuşama hedefleniyor. Hâlihazırda yürürlükte olan uygulamalarda, 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olan bir kişinin emekli olabilmesi için kadınlarda en az 58, erkeklerde ise 60 yaşını tamamlaması gerekiyor. Prim günü şartı ise 7.200 ile 9.000 arasında değişiyor.

1999-2000 yılları arasında işe başlayanlar, mevcut şartlardan daha önce emekli olabilecek. Özellikle 7.200 prim gününün altına inilebilecek alternatifler tartışılıyor. Ayrıca, 3600 günle kısmi emeklilik formülünün genişletilerek bu dönemde sigortalı olanları da kapsaması bekleniyor.

DOĞUM BORÇLANMASIYLA ERKEN EMEKLİLİK
Doğum borçlanması genelde EYT’li olmak için yeterli değil çünkü sigorta başlangıcını geri çekmiyor, sadece prim kazandırıyor. Ancak lise döneminde staj yapan kadınlar için durum farklı.Eğer stajdan sonra doğum yaptıysanız, işe giriş tarihiniz en fazla 2 yıl geriye çekilebiliyor. Bu da sizi EYT kapsamına sokabilir. 1996’da staj yapan, 1998’de anne olan ve 2000’de işe başlayan bir kadın; 1998’deki doğumu borçlanarak işe başlangıcını 1998’e çekebilir. Böylece EYT'den emekli olabilir.

GÜNCEL BORÇLANMA ÜCRETLERİ
2024 yılı itibarıyla borçlanma ve ihya işlemleri için ödenecek tutarlar brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor.

*Doğum veya askerlik borçlanması: Aylık 8.321,76 TL (brüt asgari ücretin %32’si)
*Yurtdışı borçlanması: Aylık 11.702,48 TL (brüt asgari ücretin %45’i)
*İhya işlemleri: Aylık yaklaşık 8.971 TL (brüt asgari ücretin %34,5’i)

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini birkaç ayla kaçıranlar için 2.760 güne kadar prim avantajı sağlayan destekler de gündemde. Ayrıca staj ve çıraklık sürelerinin de borçlanma kapsamına dahil edilmesiyle, daha fazla kişi için erken emeklilik fırsatları doğuyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK
Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan sistemdir. Kademeli emeklilik şartları, sigortalılık türüne ve başlangıç tarihine göre değişiyor. Kademeli emeklilik, çalışanların emeklilik yaşına gelmeden önce, çalışma sürelerini esneterek emeklilik sürecine adım atmaları için sağlanan bir düzenlemedir. Bu uygulama, emeklilik yaşını doldurmuş fakat aktif çalışmaya devam etmek isteyen bireylerin, iş yüklerini kademeli olarak azaltmalarına olanak tanır. Bu sistem, emekli olmayı bekleyen çalışanların daha verimli bir geçiş yapmalarını sağlarken, iş gücünün yaşlanmasıyla ilgili yaşanan zorlukları da hafifletir.

KİMLER FAYDALANABİLECEK?
Yeni düzenleme kapsamında erken emeklilik fırsatından yararlanabilecek gruplar şöyle sıralanıyor:
– 1 Ocak 2000 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar,
– Prim gün sayısını doldurmuş ancak yaş şartını bekleyen çalışanlar,
– Yaş şartını tamamlamış fakat prim gün eksikliği olanlar,
– Küçük esnaf, tarım işçileri ve çiftçiler gibi kayıtlı çalışanlar.
Bu gruplar, kademeli emeklilik modeli ile emeklilik süreçlerini daha erken başlatabilecek.