Eskiden vazgeçilmezdi, şimdi lüks oldu! Misafire bile hediye olamıyor, pahalılığı herkesi etkiliyor

Önceden hemen her evin vazgeçilmezi olan kuru yemiş, fiyat artışlarıyla birlikte artık lüks tüketim haline geldi. Antep fıstığı 1700 TL, ceviz 1000 TL, fındık 900 TL ve badem 1100 TL’ye ulaşırken, sektör temsilcileri fiyatlardaki yükselişi kuraklık, döviz kuru ve ithalat politikalarına bağlıyor ve yerli üretime destek çağrısında bulunuyor.
Eskiden vazgeçilmezdi, şimdi lüks oldu! Misafire bile hediye olamıyor, pahalılığı herkesi etkiliyor

Yemek öncesi, yemek sonrası, ara öğünlerde veya akşam oturmalarında tüketilen kuru yemiş, artık vatandaşı ekonomik açıdan zorluyor. Misafirliklerde de sıkça ikram edilen fındık, fıstık, ceviz ve badem deyim yerindeyse “lüks” kategorisine girdi.

kuruyemis.jpg

KURUYEMİŞ LÜKS OLDU

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, Türkiye Gazetesi’ne yaptığı açıklamada fiyat artışlarının sebeplerini şöyle özetledi:

"Eskiden vatandaşlar özellikle leblebi, çekirdek, fındık, karışık kuru yemiş alırdı. Fakat kuru yemiş şu anda lüks oldu. Vatandaş evine sadece temel gıda maddelerini alabiliyor. Biz de alamıyoruz. Mesela ben de eskiden misafirliğe giderken elim boş gitmez, yanımda hediye olarak kuru yemiş götürürdüm. Şu anda götüremiyorum. Fiyatların daha da yükselmesini bekliyorum."

NEDEN PAHALI?

Sevimli, yerli ve ithal ürünler arasındaki fiyat farkına da dikkat çekti:

"Ülkemize ABD’den ceviz geliyor. Yerli cevizle ithal cevizi karşılaştırdığımızda, yerli cevizimiz daha pahalı. Peki, ülkemizde büyüyen ağacın ürünü nasıl oluyor da ithal üründen daha pahalıya geliyor? Bunun sebebi şu: Yıllar önce bizim ağaçlarımızı kestiler. Biz ceviz ağacından mobilyalar ürettik. Çiftçi de cevizden kazanamayınca mecburen ağaçlarını kesip mobilyacıya verdi. Halbuki dışarıdan gelen ceviz bizim cevizimize göre daha yağsız. Ayrıca bizim cevizimiz hem lezzet hem de vitamin bakımından daha zengin. Ama biz bu konuda yabancıya muhtaç kaldık. Kaju da ülkemizde yetişmiyor, dışarıdan almamız gerekiyor. Aynı şekilde ülkemizde yetişen yerli bademin fiyatları hem ithal bademe hem de kajuya göre daha yüksek. Bunun için devletimizin çiftçiye destek vermesi, yerli üretime teşvik etmesi lazım."

Kaynak:Türkiye Gazetesi

Ekonomi