Çatal bıçaktan tencereye her ürüne büyük zam gelebilir! Paslanmaz çelik üreticilerinden anti damping uyarısı

Türkiye’de yaklaşık 5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan paslanmaz çelik sektörü, Çin ve Endonezya’dan ithal edilen ürünlere yönelik başlatılan anti damping soruşturmasının sonuçlarını bekliyor. Soruşturmanın sektöre ağır maliyetler getirebileceği belirtilirken, üretim ve ihracatta ciddi kayıplar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.
Çatal bıçaktan tencereye her ürüne büyük zam gelebilir! Paslanmaz çelik üreticilerinden anti damping uyarısı

Türkiye’de paslanmaz çelik sektörünün büyüklüğü 5 milyar dolara ulaşırken, son dönemde sektörü doğrudan etkileyen en önemli başlık anti damping soruşturması oldu. Özellikle soğuk haddelenmiş yassı paslanmaz çelik ürünlerine yönelik yürütülen soruşturmanın, sadece üreticileri değil; mutfak araç gereçlerinden beyaz eşyaya, otomotivden makine imalatına kadar geniş bir yelpazedeki sektörleri de olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor.

KARAR AĞUSTOS VEYA EYLÜL'DE AÇIKLANABİLİR

Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Küçükemre, Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürülen anti damping sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çin ve Endonezya’dan gelen ürünleri kapsayan soruşturmanın yerinde denetim aşamasına geçtiğini açıklayan Küçükemre, “İlgili firmalar Türkiye’ye bilgi desteği sağladı, bakanlığımızın performansına göre ağustos ya da eylül ayında karar açıklanabilir” dedi.

SEKTÖRE AĞIR FATURA ÇIKABİLİR

Ancak olası bir olumsuz kararın sektöre ağır bir fatura çıkarabileceğini vurgulayan Küçükemre, “Fiyat artışları kaçınılmaz olur. Bunun sonucunda da hem iç piyasada maliyetler artar hem de ihracat gücümüz zayıflar. Birçok sektörde üretim azalır, istihdam kayıpları yaşanabilir” uyarısında bulundu.

549043.jpg

ENTEGRE ÜRETİM TESİSİ ÇAĞRISI

Türkiye’de paslanmaz çelikte ergitme formunda üretim bulunmadığını ve yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık ithalat yapıldığını hatırlatan Küçükemre, entegre üretim tesisleri için tüm altyapının hazır olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Avrupa başta olmak üzere 2 milyon tonluk dev ihracat potansiyelinin ortasında konumlandığını belirten Küçükemre, bu yatırımın hem iç tüketimi karşılayacağını hem de ihracat gücünü katlayacağını söyledi.

YÜZDE 12 VERGİ REKABET GÜCÜNÜ DÜŞÜRDÜ

Soruşturma sürecinin yanı sıra son dönemde sektörü etkileyen diğer faktörler arasında yükselen gümrük vergisi de öne çıkıyor. Yüzde 8 olan verginin ani bir kararla yüzde 12’ye çıkarıldığını söyleyen Küçükemre, bu uygulamanın sektördeki firmaların rekabet gücünü düşürdüğünü, fiyatları artırdığını ve dış pazarlarda dezavantaj oluşturduğunu kaydetti.

ÇİNLİ GRUP TESİS KURUYOR

2024'ün ilk yarısında istikrarlı bir fiyat dengesi yakalansa da yılın ikinci yarısında fiyatlardaki düşüşün firmaların kârlılığını erittiğini aktaran Küçükemre, özellikle son beş yılda sektörün yüksek ithalat oranlarına rağmen düşük kârlarla mücadele ettiğini belirtti. Sektörde üretim kapasitesini artıracak yerli yatırımlara dikkat çeken Küçükemre, Çinli Yongjin Technology Group’un Yalova’da 257 milyon dolarlık yatırımla bir tesis kuracağını, bu yatırımın sektördeki fırsatlara işaret ettiğini vurguladı.

Ekonomi