Açık Büfe ve Serpme Kahvaltı dönemi bitiyor: Artık o sofralar kurulamayacak
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı verilerine göre, ülkede her yıl ortalama 23 milyon ton gıda israf ediliyor. Meyve ve sebzelerin yaklaşık yüzde 35’i sofraya ulaşmadan çöpe giderken, bu durum gıda enflasyonunu da artırıyor. Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, israfın önüne geçmek için kapsamlı bir rapor hazırladı ve raporun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağı açıklandı.
KAHVALTIDA KİŞİ DAYATMASI KALKACAK
Son yıllarda yaygınlaşan serpme kahvaltı, israfın başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, serpme kahvaltıların yüzde 50’sinin çöpe gittiğini belirterek, “Üç arkadaş iki kişilik kahvaltı ile doyabilir ancak birçok mekan kişi sayısına göre zorunlu servis yapıyor. Bu da masadaki yiyeceklerin önemli bir kısmının hiç dokunulmadan çöpe gitmesine neden oluyor” dedi.
OTELLERDE ‘YİYECEĞİNİ SEÇ’ MODELİ
Sabah gazetesinde yer alan habere göre Bingöl, otellerin açık büfe sisteminin de ciddi bir israf kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Her şeyden biraz alınıyor ama yenmiyor. Milyonlarca lira çöpe gidiyor. Yeni düzenlemeyle otellerde ‘her şey dahil’ yerine ala carte sisteme geçilerek, misafirler yalnızca yiyecekleri kadar sipariş verecek” ifadelerini kullandı.
YASAL DÜZENLEME GELİYOR
Hazırlanan raporun Meclis’e gelmesi halinde restoran, kafe ve otellerde zorunlu kişi sayısı uygulaması yasaklanabilecek. Bingöl, “İki kişilik kahvaltıyı üç kişi paylaşabilir. Mekan bunu kabul etmezse müşteri Ticaret Bakanlığı’na şikayet edebilir ve ceza uygulanır” dedi.
Kaynak:ekoltv.com.tr