1 yıl içerisinde balık restoranları kapanır! Ünlü restoran sahibinden yüksek fiyat çıkışı
Ekol TV'den Can Doker'in haberine göre yeme içme sektöründeki fahiş fiyatlar vatandaşların yanı sıra işletme sahiplerinin de şikayeti altında. Sektörün ağır mali baskılar altında olduğunu söyleyen Türkiye'nin en ünlü balık restoranlarından birinin sahibi olan Yüksel Karakış çok önemli açıklamalarda bulundu. 30 yıldan fazla süredir Yeşilköy'de hizmet veren Karakış, "Buradaki 150 restorandan 98'i kapandı veya el değiştirdi. Özellikle Boğaz'daki restoranlar zor durumda. Böyle giderse 1 yıl içerisinde balık restoranlarının çoğu kapanacak" ifadelerini kullandı.
MALİYET YÜKÜ RESTORANLARI ZORLUYOR
Karakış, Türkiye’de yeme-içme sektörünün dünyaya kıyasla pahalı olduğunu vurgulayarak, bunun restoranlardan kaynaklanmadığını, asıl nedenin yüksek genel giderlerdeki artışlar olduğunu ifade etti. “Bugün halden bir balık alırken, aslında bir balığı kendimize, bir balığı da devlete alıyoruz. Bu kadar yüksek vergi yüküyle ayakta kalmak giderek zorlaşıyor. Vergiler, kiralar ve yüksek genel giderler sadece maliyetleri artırmakla kalmıyor, sonucunda oluşan pahalılık insanların dışarıda yemek yeme alışkanlığını da azaltıyor. Fiyatlar haklı olarak herkese pahalı gelmeye başlıyor.” dedi.
MEVCUT ÇALIŞANLARI KORUYAMIYORUZ
Restoran sektöründe son dönemde eleman çıkarmaların başladığını belirten Karakış, “Eskiden yetişmiş eleman bulmakta zorlanırdık, şimdi mevcut çalışanları korumakta zorlanıyoruz. İşten çıkarmalar hızlandı. Binlerce garson, aşçı, komi ve tedarikçi de ciddi mağduriyet yaşayacak” diye konuştu. Karakış, müşteri sayısının geçen yıla göre yüzde 50 azaldığını ve restoranların neredeyse yarı kapasiteyle çalıştığını söyledi. “Yeşilköy’de 150 restoranın yaklaşık 100’ü el değiştirdi veya kapandı. Sektör alarm veriyor. Fiyatlar yükseldiğinde müşteri kaçıyor, düşürdüğümüzde ise zarar ediyoruz. Restoranlar sıkışmış durumda” dedi.
DEVLETTEN DESTEK İSTEDİ
Türk mutfağının dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden biri olduğunu vurgulayan Karakış, sektörün sürdürülebilirliği için hükümetten destek beklediklerini ifade etti. “Devlet destekleri sağlanırsa sektör yeniden canlanabilir. Bu sadece restoranların değil, Türkiye’nin gastronomi markasının geleceği için de kritik. Türkiye gastronomide yeniden yükselmek istiyorsa, bu sektörün yaşaması için vergi yüklerinin azaltılması ve destek verilmesi şart. Sonuçta biz sadece balık satmıyoruz, deniz kültürünü, Türk mutfağını, misafirperverliği yaşatıyoruz” diye konuştu.
YUNANİSTAN FİYATLARI YANILTICI
Karakış, sosyal medyada Türkiye ve Yunanistan’daki restoran fiyatlarının karşılaştırılmasını haksız ve yanıltıcı bulduğunu belirtti. “Oradaki maliyet yapısı ve iş gücü fiyatları bizden farklı. Kalite anlamında biz onlardan üstünüz. Bu tür karşılaştırmalar sektörümüze zarar veriyor” dedi.