SEVEREK TÜKETTİĞİMİZ O MEYVE TARİHE KARIŞACAK: Birkaç yıl sonra yok olabilir!

Severek tükettiğimiz o meyveyi son kez yiyor olabiliriz. İklim değişikliği dolayısıyla o meyveye her geçen veda ediyoruz.
SEVEREK TÜKETTİĞİMİZ O MEYVE TARİHE KARIŞACAK: Birkaç yıl sonra yok olabilir!

Faydalarıyla insan sağlığını destekleyen meyvelerden bir tanesi olan muz, küresel iklim değişikliği dolayısıyla resmen tehdit altına girdi. Yapılan araştırmalar sonucunda Latin Amerika ve Karayipler’de muz üretiminin ciddi boyutlarda gerilemeye başladığı yönünde olurken, araştırmacılar 2080 yılında muz yetiştiriciliğinin imkansız hale gelebileceğini söylüyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MUZ ÜRETİMİNİ DURDURMA SEVİYESİNDE

"İklim Değişikliği Dünyanın En Popüler Meyvesini Nasıl Tehdit Ediyor?” adlı rapora göre aşırı hava olayları ve buna bağlantılı olarak meydana gelen zararlar dolayısıyla Guatemala, Kosta Rika ve Kolombiya gibi muz yetiştirilen ülkelerde muz verimliliği bir hayli düştü.

Meydana gelen iklim değişikliğinin en çok kırsal toplulukları etkilediği de ortaya çıktı. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında yüzbinlerde muz üreticisinin zorlu süreçlerden geçeceğini ifade etmek çok da yanlış olmayacaktır.

muz-agaci.jpg

Mısır, buğday ve pirinçten sonra dünya genelinde en çok üretilen gıdaların başında muz gelirken yine dünya genelinde muzların yüzde 80’i yerel tüketim için yetiştiriliyor.

Raporu hazırlayan ve sunan Christian Aid, iklim krizine karşın büyük çağrıda bulunurken muzun yalnızca sevilen bir gıda olmadığını sağlık açısından son derece faydalı olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı.

"İklim değişikliğinin bu önemli ürüne verdiği zararı görmek için uyanmalıyız. İklim krizine neden olmayan insanların hayatları ve geçim kaynakları tehdit altında."

Kaynak:ekoltv.com.tr

Dünya