Vezir Mohammad Nourtani unutulmadı: İş kazası geçirip yaralandı, kaçak maden açığa çıkmasın diye yakılarak öldürüldü

Zonguldak'ta ruhsatsız bir madende çalışırken yaralanan ve kaçak maden açığa çıkmasın diye ocak işletmecileri tarafından yakılarak öldürüldüğü iddia edilen Afgan göçmen Vezir Nourtani, 1 Mayıs'ta unutulmadı.

Ekol TV'den Ayşe Sarıoğlu ve Güray Ervin; Zonguldak’ta kaçak olarak işletilen maden ocağında iş kazası geçirip yaralanan ve kaçak maden ocağı ortaya çıkmasın diye ormanlık alanda yakılarak öldürülen Vezir Mohammad Nourtani’nin, Afganistan'tan Türkiye'ye uzanan hikayesini ele aldı.

DAHA İYİ BİR YAŞAM İÇİN YOLA ÇIKTILAR

Vezir Mohammad Nourtani; iddiaya göre iş kazası geçirip yaralanmış, ardından kaçak maden açığa çıkmasın diye ocak işletmecileri tarafından yakılarak öldürülmüştü.

Nourtani'yi Afganistan'dan Türkiye'ye sürükleyen gelişmeler, bundan 28 yıl önce doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalmasıyla başladı. Önce İran'a gittiler. Burada 24 yıl yaşadılar. 4 erkek çocukları oldu. Büyük oğullarına geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedavi uygulandı. Bir bacağını kaybetti. Aile şikayetçi olup sınırı deş edilme tehdidiyle karşılaşınca, 4 yıl önce Türkiye'ye kaçtılar. İlk adresleri Van ve Iğdır'daki mülteci kamplarıydı. Sonra Zonguldak'a gönderildiler. Nourtani'nin kaçak madende çalışmaktan başka seçeneği yoktu. Madende üç hafta çalıştı Nourtani. Bu hayatının da son üç haftasıydı.

CESEDİ ORMANLIK ALANDA BULUNDU

9 Kasım 2023'te çıktı evine bir daha dönemedi. Eşi ertesi gün karakola gidip kayıp ihbarında bulundu. Karakoldan ayrıldıktan sonra telefonu çaldı. Ormanlık alanda bulunan ceset kocasına aitti.

MAHKEME KARARI TARTIŞMA YARATTI

Nourtani'nin önümüyle ilgili davada 6 sanık yargılandı. Bunlardan ikisi kaçak kömür ocağının ortaklarıydı. Diğer 4 kişi ise çalışanları. Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada karar 11 Nisan'da açıklandı. Kömür Ocağı'nın iki ortağı taksirle öldürme suçundan 5 yıl 8 ay, 4 sanıkta delil karartma suçundan 1 yıl 8 ayla 4 yıl 6 ay arasında değişen cezalara çarptırıldı. Gerekçeli kararda ölüm anının hangi an olduğunun bilimsel olarak somut şekilde tespitinin yapılamadığı ifade edildi. Bu ifade Afgan işçinin yakılarak öldürüldüğü iddiasını geçersiz kılıyordu. Aynı zamanda sanıkların birkaç ay sonra hapisten çıkabileceği anlamına geliyordu. Mahkeme kararı adaletin tecelli edip etmediği tartışmasını başlattı.

AİLESİ İKİ ODALI BİR EVDE YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR

Davayla gönüllü olarak ilgilenen ailenin avukatı Kerim Bahadır Şeker karara itiraz etti.

Şeker, maden ocağında keşif yapma taleplerinin reddedildiğini, ve karar duruşmasında salondan çıkarıldığını söylüyor. Müvekkilimizin hak ve menfaatleri gerekirse İstinaf Mahkemesi'nde, gerekirse Yargıtay Hakimliği'nde, gerekirse Anayasa Mahkemesi'nde, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmek suretiyle savunmaya devam edeceğiz." dedi.

Daha iyi bir hayat umuduyla seneler önce ülkesinden ayrılan Kamergül şimdi, ikisi engelli dört oğlu ve geleniyle iki odalı bir evde yaşamaya çalışıyor.

BÖBREĞİ ALINDI İDDİASI

Afgan göçmen Muhammed Vezir Nourtani kaçak çalıştığı ruhsatsız maden ocağında öldü. Cesedi yakıldı. Ailesi bir böbreğinin alındığını iddia ediyor. Muhammed'den geriye bir vesikalık fotoğraf ve acılı ailesinin adalet çığlığı kaldı.

Yaşam Haberleri