Dondurucu, gıdaları uzun süre saklamanın en güvenli yöntemlerinden biri. Ancak bazı yiyecekleri dondurucudan çıkarır çıkarmaz pişirmek ciddi sağlık risklerine yol açabiliyor. Besin değerini kaybeden, hatta zararlı toksinler üreten gıdalar “zehir” etkisi gösterebiliyor. Peki hangi yiyecekler dondurucudan çıkarılıp hemen pişirilmemeli? İşte uzmanların uyardığı 5 gıda…
Uzmanlar üzerine basa basa uyardı: Buzluktan çıkan bu 5 yiyeceğe dikkat!
Dondurucudan çıkar çıkmaz pişirilen bazı gıdalar sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar, özellikle 5 gıdaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Pekii bu yiyecekler hangileri? İşte yanıtı...
DailyMail'de yer alan habere göre; Dondurmanın israfı azaltmak, besin değerini korumak ve bütçeye katkı sağlamak için pratik bir yol olduğunu belirtiliyor. Ancak uzmanlar, “Tüm dondurulmuş gıdalar doğrudan pişirilemez. Kümes hayvanlarından süt ürünlerine kadar hangi gıdaların önceden çözdürülmesi gerektiğini bilmek kafa karıştırıcı olabilir” uyarısında bulunuyor.
1. TAVUK
İşlenmiş tavuk ürünleri (nuggets veya burger) doğrudan pişirilebilirken, çiğ tavuk asla dondurulmuş halde pişirilmemeli. Araştırmacılar, "Gıda Standartları Ajansı’nın (FSA) uyarılarını hatırlatarak, “Dondurulmuş çiğ tavuğun pişirilmesi eşit olmayan pişmeye ve bakteri üremesine yol açabilir. Tavuğun dışı pişmiş gibi görünse de içi yeterince ısınmayabilir; bu da kampilobakter ve salmonella gibi bakteriler için uygun ortam yaratır” diyor.
Uzmanlar, tavuğun oda sıcaklığında çözdürülmemesi gerektiğini; en güvenli yöntemin buzdolabında çözdürmek olduğunu vurguluyor. Bu süreç genellikle 24 saati bulabiliyor, bu yüzden yemek planlaması önem taşıyor.
2. SOSİS
Marketlerde bazı sosisler doğrudan pişirilebilir. Ancak evde dondurulmuş sosisler, pişirilmeden önce tamamen çözülmeli. Hemen pişirilecekse mikrodalganın çözme ayarı kullanılabilir; daha sonra pişirmek üzere çözdürmek isterseniz buzdolabında bekletmek en güvenli yol. Tüketici savunucuları, “Pişirmeye başlamadan önce iç kısımların tamamen çözüldüğünden emin olun” uyarısında bulunuyor.
3. KIYMA
Lazanya veya acı soslu et yemeklerinde kullanılan kıyma, pişirilmeden önce mutlaka çözülmeli.
4. KARİDES VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ
Dondurulmuş olarak özel hazırlanmış karides paketleri doğrudan pişirilebilir. Ancak çoğu karides ve kabuklu deniz ürünü, pişirilmeden önce çözdürülmeli. En iyi sonuçlar için karidesler bir gece buzdolabında çözdürülmeli veya mikrodalganın çözme ayarı kullanılmalı.
5. EV YAPIMI DONDURULMUŞ YEMEKLER
Ev yapımı yemekleri topluca pişirip dondurmak pratik olsa da, büyük ve yoğun porsiyonlarda pişirilen yemeklerin eşit şekilde ısınmama riski vardır. Özellikle süt ürünleri veya kıyma içeren katmanlı yemekler (lazanya, lor peyniri gibi) için bu risk daha yüksektir.
Uzmanlar, dondurulmuş gıdaları çözdürmeden pişirmenin hem sağlık hem de lezzet açısından risk oluşturduğunu hatırlatıyor.