Ekol TV Trabzon Muhabiri Aleyna Keskin'in haberine göre, Tonya tereyağının sırrı, bölgenin eşsiz otları ve bu otlarla beslenen Cörse ineklerinin sütlerinde saklı. Yüksek yağ oranına sahip bu sütler, tereyağının kalitesini artırıyor. Tereyağının elde edilmesi ise zahmetli bir süreç gerektiriyor. İlk olarak sabah sağılan sütler bir gece boyunca dinlendiriliyor. Yüzeyinde biriken kaymak toplanarak kazanlarda kaynatılıyor ve günler süren bir emeğin sonunda tereyağı ortaya çıkıyor. Tereyağının ayranından tamamen arınması gerekiyor.
KARADENİZ MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ
Tonya tereyağı sadece ekmekle tüketilmekle kalmıyor, aynı zamanda Karadeniz mutfağının meşhur lezzeti kuymak da bu tereyağıyla hazırlanıyor. Bu sayede kuymak, tereyağının kattığı nefis koku ve lezzetle farklı bir boyuta taşınıyor.
"TRABZON TEREYAĞI DEĞİL TONYA TEREYAĞI"
Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Tonya tereyağının nev-i şahsına münhasır özelliklere sahip bir ürün olduğunu belirtti. Beşel, "Vilayetimizin, Trabzon'umuzun en kadim, meşhur ürünlerinin bir tanesi ancak adı Tonya tereyağı da Trabzon tereyağı değildir" diyerek tereyağının kendine özgü kimliğini vurguladı.