Manisa ile İzmir arasında yer alan ve eşsiz doğal yapısıyla dikkat çeken Spil Dağı Milli Parkı’nda, sadece yılda bir kez görülen Manisa lalesi (Tulipa orphanidea) çiçek açtı. Baharın simgelerinden biri olan bu özel bitki, yılda yalnızca 10 gün boyunca canlı kalabiliyor. Lalenin bu nadir çiçeklenme sürecini kaçırmak istemeyen doğa tutkunları ve fotoğrafçılar, Spil’e akın ediyor.
FOTOĞRAFÇILAR İÇİN ÖNEMLİ SİMGE
Nisan ayının son haftasıyla mayısın ilk günlerinde, hava koşullarına bağlı olarak çiçek açan Manisa lalesi, hem bölge halkı hem de doğa fotoğrafçıları için önemli bir simge haline geldi. Doğa fotoğrafçısı ve gazeteci Ali Gözen, bu eşsiz çiçeği her yıl fotoğrafladığını belirterek, “Manisa'nın simgesi haline gelen bu lalelerle katıldığım yarışmalarda birçok ödül aldım. Ancak koruma konusunda daha fazla önlem alınması gerektiğine inanıyorum. Bu kadar özel bir bitkinin koparılmasını caydırmak için cezanın daha da artırılması gerekir” dedi.
KOPARMANIN CEZASI 557 BİN LİRA
Geçtiğimiz yıl 387 bin 142 TL olan Manisa lalesini koparma cezası, 2025 yılı itibarıyla 557 bin 212 TL’ye yükseltildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen bu ceza, bitkinin korunması amacıyla uygulamaya konuluyor.
Endemik türler arasında yer alan Manisa lalesi, yalnızca Spil Dağı'nda yetişiyor. Uzmanlar, bu nadide çiçeğin doğadan koparılmasının hem ekolojik dengeye zarar verdiğini hem de tükenme riski taşıyan türler arasında yer almasına neden olabileceğini vurguluyor.