Krediyle kurban alınır mı? Kredi kartıyla, banka kredisiyle, borçla kurban kesilir mi?

Kurban Bayramı 2025 için hazırlıklar başladı. Kurbanlık satış ve kesim yerleri ile kurbanlık fiyatları araştırılıyor. Dinen zengin sayılacak kadar mal varlığı olan her Müslüman kurban ibadetini yerine getirmek zorunda. Ancak kurbanlık fiyatlarının artmasıyla kimileri krediyle veya borçla kurban kesip kesemeyeceklerini sorguluyor. Peki, Diyanet’e göre krediyle kurban alınır mı?

Kurban Bayramı 6 Haziran 2025 tarihinde başlıyor. Bayram öncesinde kurbanlık alışverişleri için kollar sıvandı. Maddi durumu müsait olan her Müslüman’ın kurban kesmekle yükümlü olduğu biliniyor. 2025 kurbanlık fiyatlarının artmasıyla beraber bazı Müslümanlar nasıl kurban keseceklerini düşünüyor. Bu kapsamda borçlanarak veya kredi çekerek kurbanlık satın alınıp alınamayacağı ve bu durumun dinen geçerli olup olmadığı merak ediliyor. Peki, kredi kartıyla, banka kredisiyle, borçla kurban kesilir mi Diyanet?

KREDİYLE, KREDİ KARTIYLA, BORÇLA KURBAN ALINIR MI, KESİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu geçmiş yıllarda yaptığı açıklamada, kurban kesmekle mükellef olanların kurbanlık hayvanı nakit alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabileceğini söylemişti.

Yapılan açıklamada, ortakların her birinin niyetinin Allah rızası için kurban kesmek olmasının kurbanın geçeli olmadı için yeterli olduğu vurgulanmış ve şu bilgiler paylaşılmıştı:

"Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Kurban bedelinin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir."

KİMLER KURBAN KESMEKLE MÜKELLEF?

Diyanet’e göre; akıl sağlığı yerinde olan ve temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür.

KİMLER KURBAN KESEMEZ?

Diyanet’e göre; hayvanı kesecek kimsenin, akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya Ehl-i kitap olması gerekir. Putperest, ateşperest, ateist ve mürtedlerin kestikleri hayvanların eti yenmez.

Yaşam Haberleri