Karadeniz'in damak çatlatan lezzeti: Fındık yufkası geleneği yaşıyor

Karadeniz'de fındık hasadı kadar yoğun bir mesai de mutfakta yaşanıyor. Bölgenin maharetli kadınları, bahçenin yorgunluğunu fındık yufkası yaparak unutuyor. Yapımı zahmetli ama tadına doyulmaz bu geleneksel lezzet, nesilden nesile aktarılıyor.

Ekol TV Ordu Muhabiri Meltem Naz'ın aktardığı habere göre, Karadenizli kadınların hünerli ellerinden çıkan ve bölgenin geleneksel lezzeti olan fındık yufkası, sadece damakları şenlendirmiyor, aynı zamanda dostlukları da pekiştiriyor. Fındık sezonunun başlamasıyla birlikte, bahçedeki yoğun çalışmanın ardından mutfakta da tatlı bir telaş başlıyor. Karadenizli kadınlar, fındık yufkasını bahçeden gelen yorgunluğa pratik bir çözüm olarak görüyor.

YAPIMI ZOR LEZZETİ EŞSİZ

Yapımı zorlu olsa da fındık yufkasının eşsiz lezzeti, bütün yorgunlukları unutturmaya yetiyor. Yöre halkı, fındık yufkasının her öğünde tüketildiğini belirtiyor. Yöre halkından bir vatandaş, "Kahvaltıda yiyorlar, akşam yemeğinde yiyorlar, bahçeye götürüyorlar. Her türlü kullanılıyor yani" diyerek, yufkanın mutfaktaki yerini vurguladı. Fındık yufkası, misafir ağırlamaktan bahçede enerji depolamaya kadar hayatın her alanında kendine yer buluyor. Başka bir vatandaş ise, "Gelene gidene çeviriyoruz, bahçeye götürüyoruz. Kahvaltılıktan misafir geldi mi ikram ediyoruz" ifadelerini kullandı.

FINDIK YUFKASININ PÜF NOKTALARI

Fındık yufkasının kalitesi, yapımındaki püf noktalarına dikkat edilmesiyle doğru orantılı. Kurutma işlemi, yufkanın dayanıklılığı açısından büyük önem taşıyor. Yöre halkından bir kadın, "Çok güzel kurursa 3-4 sıra durur. Hiçbir şey olmaz, böceklenmez bile. Çok güzel olur" diyerek, doğru kurutmanın önemine vurgu yaptı. Bu geleneksel lezzeti öğrenen genç nesil de bu lezzeti yaşatmaya devam ediyor.

Yaşam Haberleri