İzmir Milletvekili Mustafa Bilici tarafından hazırlanan, serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere yönelik ayrıcalık tanıyan kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Bu kanun teklifi ile beraber, bu meslek gruplarına hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilmesi amaçlanıyor. Halihazırda bu pasaport türü, şu an sadece kamu görevlileri ve belirli ihracatçılara tanınan bir ayrıcalık olarak tanınıyor. Teklif, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin uluslararası toplantılara katılımını kolaylaştırmayı ve yurt dışı meslek faaliyetlerini desteklemeyi hedefliyor. Peki, mali müşavirlere yeşil pasaport mu geliyor, ne zaman verilecek?
MALİ MÜŞAVİRLERE YEŞİL PASAPORT MU GELİYOR, NE ZAMAN?
Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlere, en az 10 yıl mesleği icra ettiğini ispatlaması halinde hususi damgalı yani, memurlara ve ihracatçılara verilen yeşil pasaportu almasına yönelik kanun teklifi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.
Bu teklif ile 10 yıl süreyle fiilen görev yapmış olan serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere hususi damgalı pasaport verilmesi amaçlanıyor. İçişleri Komisyonu'na gönderilen teklifin görüşülüp karara bağlanması bekleniyor.
KİMLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİYOR?
- TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara,
- Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine,
- Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca),
- Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,
- Devlet sporcularına,
- Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,
- 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş insanlarına,
- Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.