×
  • Anasayfa
  • Ramazan
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Dünya
  • Spor
  • Yaşam
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Eğitim
  • Kültür & Sanat
  • Özel
  • Tanıtım
  • Ekol TV
  • Programlar
  • Haberler
  • Yayın akışı
  • Sağlık
  • Televizyon
  • Köşe Yazıları
  • Emekli haberleri
  • Bilim
☰
  • Anasayfa
  • Yaşam

İki yılda bir yetişen şifa meyvesi tezgaha geldi: Olgunlaşınca değil çürüyünce tüketiliyor

Sivas’ın yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve iki yılda bir meyve veren üvez ağaçları, bu sezon yeniden ürün verdi. Kilosu 300 liradan satılan üvez, kalp ve sindirim sağlığına iyi geldiğine inanıldığı için yoğun ilgi görüyor.

15 Ekim 2025 Çarşamba 11:01
13

Sivas’ın yüksek rakımlı bölgelerinde kendiliğinden yetişen üvez ağaçları, nadir görülmesi ve iki yılda bir ürün vermesiyle dikkat çekiyor. Ağustos ve eylül aylarında toplanan üvez, tam olgunluğa ulaştıktan sonra bir süre bekletilerek çürümeye bırakılıyor. Bu şekilde tüketilen meyvenin sindirim sistemi, cilt ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler sunduğu düşünülüyor.

Doğal yapısı nedeniyle değerli kabul edilen üvez, özellikle bağırsak sorunlarına ve kalp krizi riskine karşı koruyucu bir besin olarak görülüyor. Geçtiğimiz yıl bol miktarda hasat edilen üvez, bu yıl düşük rekolteye rağmen tezgâhlarda yeniden yerini aldı.

23

Sivas’ta esnaflık yapan Ahmet Şarkışla, üvezin kış meyvesi olarak bilindiğini belirterek, “Vatandaş aldıktan sonra üvezi karanlık bir ortamda bekletir. 1-2 günde değil, yaklaşık 30 gün boyunca tüketilir. 10 ve 11’inci aylarda Tokat-Sivas arasında, yüksek kesimlerde yetişir. Her köyde bulunmaz. Yetişkinler daha çok bilir. Soğuk algınlığına, sindirime ve bağışıklığa iyi gelir” dedi.

Geçen yıl 500 kilogram üvez toplandığını, bu yıl ise sadece 50 kilogram ürün elde edilebildiğini söyleyen Şarkışla, “Üvez iki yılda bir yetişiyor. Bir sene bereketli olur, diğer sene az çıkar. Geçen sene kilosu 150 liraydı, bu yıl 300 liraya kadar yükseldi” diye konuştu.

33

Ahmet Şarkışla, üvezin sağlık açısından önemine dikkat çekerek, “Kış aylarında tüketilmesi önerilir. Soğuk algınlığı, bağışıklık, tansiyon, bağırsak hastalıkları, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Sadece Sivas’tan değil, çevre illerden de gelenler oluyor. Merak edenlere tattırıyoruz, ertesi gün gelip alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Tezgâhlarda az miktarda bulunan üvez, yörede “kışın şifa meyvesi” olarak adlandırılıyor.

Yaşam Haberleri

Daha fazla haber:
© 2024

Ekol TV


‧ Anasayfa ‧ İletişim