Turuncu rengi ve doğal tatlı tadı ile pek çok yemeğin lezzet seviyesini arttıran havuç aynı zamanda yemeklerin de olmazsa olmaz sebzeleri arasında yer alır.
Beta karoten, lif, K1 vitamini, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağı olan havucun insan sağlığına faydalı gelen pek çok özelliği bulunur. Peki, her gün havuç yemenin insan sağlığına olan faydaları nelerdir?
HER GÜN HAVUÇ YERSEK NE OLUR?
Göz Sağlığını Korumaya Alır
A vitamini açısından zengin olan havuç, göz sağlığını koruma altına almasının yanı sıra gece körlüğünün önüne geçer.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
A vitamini, antioksidan açısından güçlü bir kaynak olan havuç bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. İçeriğinde bulunan beta-karoten aynı zamanda stresi azaltırken genel bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir.
Kalp Sağlığını Korur
Kan basınıcı düzenlemeye yardımcı olan havuç, kolesterol seviyelerini düşürmeyi sağlar. Antioksidan açısından güçlü yapısı aynı zamanda kalp sağlığını riskini azaltır.
Sindirim Sistemini Destekler
Sindirim sisteminin sağlıklı ve aktif şekilde çalışmasına yardımcı olan havuç, kabızlığın yok olmasına yardımcı olurken bağırsak hareketliliğini destekler.
Kemik Sağlığını Güçlendirir
K1 vitamini ve potasyum açısından zengin olan havuç, kemik sağlığını korumaya alır. Potasyum, kemiklerdeki kalsiyumu tüketebilen asitleri dengelemeyi sağlar.
Kanser Riskini Azaltır
Havucun içerisinde yer alan antioksidanlar ve karotenoidler akciğer başta olmak üzere koloraktal ve prostat kanseri de dahil olmak üzere bazı kanser türlerinin riskini azaltmayı sağlar.
Kan Şekeri Düzenlemeyi Sağlar
Glisemik indeksi düşük olan havuç, şekeri aniden yükseltmesinin yanı sıra yavaş yavaş kan dolaşımına yayarak gerçekleştirir. Yüksek lif içeriği sayesinde de sindirimi ve glikoz emilimini daha da yavaşlatarak kan şekeri seviyelerinin dengede kalmasına katkı sağlar.
Cilt Sağlığını Destekler
A vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olan havuç, sağlıklı bir cildi destekler. Kuruluğu önleyen havuç hücre yenilenmesine yardımcı olur.
Beyni Güçlendirir
Havuçta yer alan B6 vitamini, antioksidanlar ve karotenoidler ile birleşerek hafızasının gelişmesine katkı sağlar. Beyin hücrelerinin çok saha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.