×
  • Anasayfa
  • Ramazan
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Dünya
  • Spor
  • Yaşam
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Eğitim
  • Kültür & Sanat
  • Özel
  • Tanıtım
  • Ekol TV
  • Programlar
  • Haberler
  • Yayın akışı
  • Sağlık
  • Televizyon
  • Köşe Yazıları
  • Emekli haberleri
  • Bilim
☰
  • Anasayfa
  • Yaşam

Hamburger yediniz diye suçluluk hissetmeyin: Abur cuburların gizli bağışıklık sırları ortaya çıktı

Soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için akla genellikle süper gıdalar geliyor. Ancak beslenme terapisti Evie Whitehead, bazı “abur cuburların” da griple savaşta gizli kahraman olabileceğini söylüyor. İşte pizzadan muffine kadar beklenmedik besinlerin sağlığa katkıları…

23 Eylül 2025 Salı 16:13
110

MARGHERİTA PİZZA

Domates sosundaki likopen, bağışıklık hücrelerini koruyor. Eritilmiş mozzarella ise protein ve B12 vitamini ile destek sağlıyor. Üzerine ekleyeceğiniz kekik, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı güçlü bir antiinflamatuar etkiye sahip.

210

HAMBURGER

Bir adet dana köftesi yaklaşık 5 mg çinko içeriyor. Bu mineral, bağışıklık sistemini yöneten T hücrelerinin aktive olması için kritik önemde. Düzenli çinko alımı yara iyileşmesine de katkı sağlıyor.

310

KÖRİ

Körinin yıldızı olan zerdeçal, iltihap giderici kurkumin içeriyor. Zencefil ise bağışıklık hücrelerini alarma geçiren gingerol sayesinde enfeksiyonlara karşı etkili. Aynı zamanda mide bulantısını hafifletiyor ve sindirimi destekliyor.

410

SARIMSAKLI EKMEK

Ezildiğinde ortaya çıkan allicin bileşiği, antiviral, antibakteriyel ve bağışıklık güçlendirici özellikler taşıyor. Sarımsağı doğradıktan sonra birkaç dakika bekletmek allicin miktarını artırıyor.

510

ACILI ETLİ YEMEK

Barbunya fasulyesi, lif ve protein deposu olarak öne çıkıyor. Sığır eti çinko desteği sağlarken, domates bazlı sos likopen ile bağışıklığı destekliyor. Lifler ise bağırsak florasını besleyerek bağışıklığı içeriden güçlendiriyor.

610

CİPS

Her ne kadar “sağlıklı” bir atıştırmalık gibi görünmese de patatesten yapılan cipsler, potasyum, magnezyum ve C vitamini içeriyor. Bu mineraller hücre sağlığını desteklerken, patatesteki dirençli nişasta bağırsak bakterilerinin dengesini koruyor.

710

BALIK VE PATATES KIZARTMASI

Balık, protein ve omega-3 yağ asitleri sayesinde bağışıklığı destekliyor. Morina balığı ayrıca A vitamini kaynağı. Patates ise potasyum ve C vitaminiyle ek fayda sağlıyor.

810

FIRINDA PİŞMİŞ FASULYE

B vitaminleri, protein ve lif bakımından zengin. Toksinlerin atılmasına yardımcı olurken bağırsak sağlığını destekliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

910

MAKARNA PEYNİR

Peynir, çinko bakımından güçlü bir kaynak. Durum buğdayından yapılan makarna ise yüksek protein ve lif içeriğiyle hem bağışıklığı destekliyor hem de uzun süre tokluk sağlıyor.

1010

YABAN MERSİNLİ MUFFİN

Tatlı bir atıştırmalık gibi görünse de yaban mersini C vitamini, flavonoidler ve antosiyaninler ile dolu. Hafızayı ve göz sağlığını desteklerken, bağışıklık sistemine de büyük katkı sağlıyor. Tam buğday unu kullanıldığında B vitamini desteği de artıyor.

Yaşam Haberleri

Daha fazla haber:
© 2024

Ekol TV


‧ Anasayfa ‧ İletişim