×
  • Anasayfa
  • Ramazan
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Dünya
  • Spor
  • Yaşam
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Eğitim
  • Kültür & Sanat
  • Özel
  • Tanıtım
  • Ekol TV
  • Programlar
  • Haberler
  • Yayın akışı
  • Sağlık
  • Televizyon
  • Köşe Yazıları
  • Emekli haberleri
  • Bilim
☰
  • Anasayfa
  • Yaşam

Bu şehirde et yok, şölen var: Vejetaryenlerin hayalini süsleyen antik şehir sizi bekliyor!

Köklü tarihi ve karayla çevrili doğasıyla Gürcistan’ın kültürel başkenti Kutaisi, özellikle vejateryenler için gerçek bir cennet. Sebze ağırlıklı yemekleriyle ön plana çılan bu antik şehir, yabani otlardan peynirli pidelere, eşsiz lezzetler sunuyor.

04 Temmuz 2025 Cuma 16:05
17

Gürcistan Kutaisi, sebze ağırlıklı geleneksel mutfağıyla gezginlerin vazgeçilmez noktası. İmereti bölgesinde yüzyıllardır süregelen vejateryen beslenme kültürü, yöresel peynirler ve taze yabani otlarla zenginleşiyor. Gürcü misafirperverliğinin simgesi olan uzun sofralar, pkhali gibi sebze mezeleri ve dünyaca ünlü İmeruli khachapuri ile birleşerek ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

27

VEJATERYENLERİN HAYALİNİ SÜSLEYEN CENNET ŞEHİR: KUTAISI

Gürcistan İmereti bölgesinin başkenti Kutaisi, doğadan gelen malzemeler, geleneksel yemekler ve samimi sofralarla tam olarak bir gastronomi cenneti. Ayrıca burası, vejetaryen ve veganlar için de eşsiz bir rota.

37

Burası sonbaharda, İpek Yolu'ndan kopup gelmiş gibi kokuyor. Yeşil Çarşı’da insanlar üzüm suyundan yapılan ceviz dizileri olan churchkhelaları çiğniyort, baharat tezgahları arasında dolaşıyor, süngerimsi İmeruli peynirlerinden tadım yapıyor. Rioni Nehri’nin sesiyle bütünleşen bu hareketlilik, kente pastoral bir fon müziği sunuyor.

47

SEBZE KRALLIĞI

Kutaisi, geçmişte Gürcistan’ın bürokratik başkentiydi. Bugün ise kültürel başkenti. Doğası, sebze ağırlıklı mutfağın temelini oluşturuyor. Meşe ormanları, akasya tarlaları ve küçük tarım arazileri sayesinde etin değil sebzenin ön planda olduğu bir mutfak kültürü gelişmiş.

57

Supra, yani Gürcü usulü uzun, keyifli ve bol sohbetli ziyafetler Kutaisi’de günlük yaşamın bir parçası. Bu sofraların yıldızlarından biri ise pkhali. Yani, cevizle birleştirilen ıspanak, pazı, pancar gibi sebzelerden yapılan ezmeler.

67

GELENEKTEN SOFRAYA

İmereti halkı, ilkbahar başından sonbahara kadar doğada ısırgan otu ve yabani yeşillik toplama geleneğini sürdürüyor. Bu otlar, pkhali gibi tariflerde kullanılarak hem damaklara hem kültüre katkı sağlıyor.

77

DÜNYANIN İLK PEYNİR DOLGULU PİZZASI BURADA

Kutaisi’de ayrıca dünyanın ilk peynir dolgulu pizzası olarak anılabilecek İmeruli khachapuri de tadılabiliyor. Daha keskin peyniri, ince hamuru ve üstten kapalı yapısıyla diğer bölgelerden ayrılıyor. Yanında ise bölgede yetişen Tsolikouri, Tsitska ve Krakhuna gibi beyaz üzümlerden üretilen şaraplar tercih ediliyor.

Yaşam Haberleri

Daha fazla haber:
© 2024

Ekol TV


‧ Anasayfa ‧ İletişim