Ekol TV Yalova muhabiri Fatih Mısır'ın haberine göre arıların topladığı polenlerin kendi enzimleriyle fermente edilmesiyle oluşan “arı ekmeği” bağışıklığı güçlendiriyor, enerji veriyor ve sindirimi destekliyor. Ancak üretimin yılın sadece belirli aylarında yapılması, fiyatını yüksek tutuyor.
Perga olarak da bilinen arı ekmeği, un, tuz veya sudan yapılmıyor. Arılar tarafından özenle üretilen bu doğal ürün, protein ve vitamin deposu olarak sağlığa fayda sağlıyor. Halk arasında “arı ekmeği” olarak bilinen perga, arıların topladığı polenlerin bal ile fermente edilmesi sonucu ortaya çıkıyor.
ÜRETİMİ ZOR VE KISITLI
Arı ekmeği, kovanlardan tek tek toplanıyor ve üretimi yılın belirli dönemleriyle sınırlı. Bu nedenle lezzetli ve besleyici olmasına rağmen fiyatı cep yakıyor. Arıcılar, üretimi zahmetli olduğu için günümüz koşullarında arı ekmeğini toptan 2500 TL’den satışa sunuyor.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR, ENERJİ VERİYOR
Veteriner Hekim Dr. Kerem Atamay, arı ekmeğinin üretim süreci ve faydalarını şöyle özetliyor: “Polenleri petek gözlerine koyarak bal ile fermente ettikten sonra arı ekmeği oluşuyor. Vitamin, mineral ve protein açısından çok zengin bir ürün. Bağışıklığı güçlendirir, enerji verir ve sindirimi destekler. Ürün alındığı gibi tüketilebilir veya derin dondurucuda muhafaza edilebilir.”
GÜVENİLİR KAYNAK ÖNEMLİ
Her doğal üründe olduğu gibi, perga alırken de güvenilir kaynaklardan temin edilmesi büyük önem taşıyor. Dünya pazarında yoğun ilgi gören bu mucizevi ürün, hem arılar hem de insanlar için yaşam kaynağı niteliğinde.