500 kiloluk uzay aracı dünyaya düşecek: Kosmos 482 için Türkiye de risk bölgesinde

1972'de Venüs'e gitmek üzere fırlatılan Sovyet yapımı Kosmos 482 adlı uzay aracının 53 yıl sonra kontrolsüz şekilde Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Uzmanlar, düşebileceği bölgeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu ancak riskin düşük olduğunu belirtiyor.

Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e iniş yapmak üzere fırlatılan Kosmos 482 adlı uzay kapsülü, yarım asrı aşkın süredir yörüngede dönüyor. 1972 yılında yaşanan roket arızası nedeniyle görevini tamamlayamayan 500 kilogramlık kapsül, önümüzdeki günlerde kontrolsüz şekilde atmosfere girecek.

4 GÜN İÇİNDE ATMOSFERE GİRECEK

Hollandalı gökbilimci Marco Langbroek, kapsülün 10 Mayıs 2025 civarında Dünya atmosferine girmesini beklediklerini açıkladı. Yüksek sıcaklıklara ve yoğun gazlara karşı dayanıklı olan kapsülün, ısı kalkanı sayesinde atmosferi aşarak parçalanmadan yere düşme ihtimali bulunuyor. Bu da kapsülün bir meteordan farksız şekilde, yaklaşık saatte 240 kilometre hızla yeryüzüne çarpabileceği anlamına geliyor.

METEOR DÜŞMESİNE BENZER DÜZEYDE

Langbroek, “Risk tamamen yok değil ancak ciddi bir panik nedeni yok” diyerek bu olayın, yılda birkaç kez yaşanan meteor düşmeleriyle benzer düzeyde olduğunu ifade etti. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell ise, kapsülün ısı kalkanının başarısız olması durumunun daha iyi bir senaryo olduğunu belirtti: “Yanarsa sorun kalmaz, ama dayanırsa yarım tonluk metal bir cisim düşer.”

TÜRKİYE DE POTANSİYEL RİSK HATTINDA

Uzay kapsülünün Kuzey 52 ile Güney 52. enlemler arasına düşebileceği belirtilirken, bu bölge içinde Türkiye de yer alıyor. Ancak Dünya yüzeyinin büyük kısmı okyanuslarla kaplı olduğu için okyanusa düşme olasılığı oldukça yüksek. Yine de uzmanlar, net konumun ancak düşüşe çok kısa bir süre kala belirlenebileceğini vurguluyor.

53 YILDIR ELİPTİK YÖRÜNGEDE

Söz konusu kapsül, yıllar içinde birçok parçasını kaybetti. Ancak yaklaşık bir metre çapında olan iniş modülü, 53 yıldır eliptik bir yörüngede dönerek irtifa kaybediyor. Gökbilimciler, kapsülün yönü ve iniş bölgesi hakkındaki tahminlerin belirsizliğini koruduğunu, ancak mevcut verilerle nüfus yoğunluğu yüksek bir bölgeye düşme ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtiyor.

25 BİN UZAY ÇÖPÜ VAR

Bu olay, aynı zamanda yörüngedeki uzay çöplerinin artan tehlikesini bir kez daha gündeme taşıdı. NASA'ya göre, yalnızca 10 santimetreden büyük 25 bin uzay çöpü, Dünya yörüngesinde dönmeye devam ediyor. Bu nesneler, yalnızca atmosfere düşme riski değil, aynı zamanda aktif uydular ve uzay görevleri için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzay enkazlarının kontrol altına alınamaması, benzer olayların gelecekte daha sık yaşanabileceğini gösteriyor. Hatırlanacağı üzere, 2022 yılında Çin’e ait bir roket, 2018’de ise Tiangong-1 uzay istasyonu, kontrolsüz şekilde atmosfere girerek okyanusa düşmüştü.

Yaşam Haberleri