Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yayıncılık altyapısını modernleştirmeye yönelik önemli bir adım attıklarını duyurdu. Bakanlık tarafından başlatılan “30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi” ile büyükşehirlerde, Çamlıca ve Çanakkale kuleleri örnek alınarak yeni nesil yayın kuleleri hayata geçirilecek.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ 10 KAT ARTACAK
Yeni kulelerin FM, DAB+ ve DVB-T2 gibi modern yayın teknolojilerini destekleyeceğini belirten Uraloğlu, bu yapılarla hem yayın kalitesinin artacağını hem de enerji verimliliğinin 10 katına kadar çıkacağını söyledi. Projeyle birlikte karbon emisyonunun da önemli ölçüde azaltılması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, Trabzon Boztepe’de kule yapımı için hazırlıkların başladığını, Bursa Osmangazi’de ise mevcut verici direklerinin devralınması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Tekirdağ Süleymanpaşa’da ise mevcut kule devralınarak Ocak 2025’te yayına başlandı.
ŞEHİR ESTETİĞİ VE HALK SAĞLIĞI ÖN PLANDA
Yeni kulelerle şehir merkezlerinde dağınık şekilde yer alan çirkin anten görüntülerinin kaldırılacağını vurgulayan Uraloğlu, “Bu sayede hem şehir estetiği korunacak hem de elektromanyetik kirlilik en aza indirilecek. Vatandaşlarımız çok daha düşük elektromanyetik alan değerlerine maruz kalacak” dedi.
Projeyle birlikte vatandaşların dijital televizyon ve dijital radyoya daha kaliteli erişim sağlayacağını ifade eden Uraloğlu, onlarca analog ve dijital yayıncının tek merkezden hizmet alacağını belirtti.
KULELER MODERN MİMARİYLE TASARLANACAK
Uraloğlu, yeni kulelerin yalnızca teknik altyapı sunmakla kalmayacağını, aynı zamanda modern mimarileriyle şehirlerin siluetine katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi. Proje tamamlandığında Türkiye genelinde yayıncılık altyapısında önemli bir dönüşüm sağlanmış olacak.