Vücudumuzun hemen hemen her organında mikroplastik bulunuyor. Mikroplastik tehlikesine karşı uyarılar yapılmaya devam ederken, bilim insanları bu parçacıkların bir kaşık dolusu kadarının beyne girebildiğini keşfetti.
Araştırma, Brain Medicine’de yayımlandı. Yapılan incelemelere göre, ultra işlenmiş abur cuburlardaki mikroplastiklerin, depresyon ve bunama gibi nörolojik bozukluklara neden olabileceğini ortaya çıkardı. Yani depresyonun nedeni sadece kötü bir uyku değil, yediğiniz yiyeceklerde bulunan plastiklerden bile kaynaklanıyor olabilir.
BEYİNDEKİ MİKROPLASTİKLER DEPRESYONA NEDEN OLUYOR
Ottawa Üniversitesi'nde psikiyatri asistanı Dr. Nicholas Fabiano, ABD gibi ülkelerde günlük kalorinin yarısından fazlasının aşırı işlenmiş gıdalardan geldiğini ve bu gıdaların az işlenmiş olanlara göre çok daha fazla mikroplastik içerdiğini açıkladı.
Gıdaların aşırı işlenmiş olması depresyonda büyük bir etken ancak örneğin dondurulmuş bir yiyeceği 1 ay sonra yediğinizde, Salmonella bulaştırmamasını sağlayan plastik de buna bir etken.
Daha endişe verici olanı ise mikroplastiklerin yağ moleküllerini tutarak kan-beyin bariyerini geçebiliyor olmasıdır. Mikroplastikler beyne girdiğinde nörotransmitterlerle oynayarak bilişsel gerilemeye ve ruh hali bozukluklarına neden olabilir.
Deakin Üniversitesi'nden Wolfgang Marx, mikroplastiklerin ve işlenmiş gıdaların beyin hasarına yol açma mekanizmalarının son derece benzer olduğunu, iltihaplanma, mitokondriyal işlev bozukluğu ve nörotransmitter bozulması gibi ortak semptomların olduğunu belirtti.
Depresyondayken rahatlatan yiyecekleri yemenin sizi daha çok depresyona sokması da acı bir gerçek. Bilim insanları, mikroplastikleri kandan temizlemenin bir yolunu bulmuş olabileceklerini söylüyor.
Yapılan ayrı bir çalışmada, ekstrakorporeal aferez adı verilen tıbbi bir prosedür, hastaların plazmasından mikroplastikleri başarıyla çıkardı. Bir gün tüm mikroplastikleri kan dolaşımımızdan çıkartabiliriz.