ÖZGE SANCAK - ekoltv.com.tr
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son hava durumu tahminlerine göre, Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkili olacak. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrederek rekor derecelere ulaşması bekleniyor. Algoloji ve Nöroloji Uzmanı Havva Meltem Mutlucan, artan sıcaklıkların vücudun ısı dengesini bozarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı.
HAYATİ ORGANLAR ETKİLENEBİLİR
Aşırı sıcakların, özellikle güneş ışınlarına doğrudan ve uzun süre maruz kalındığında, vücutta sıvı-elektrolit kaybı, tansiyon dengesizlikleri, kalp ritminde bozulmalar, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bilinç bulanıklığı gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. Mutlucan, sıcak havalarda vücudun serinleme mekanizmalarının zorlandığı için kalp ve beyin gibi hayati organların da etkilenebileceğini vurguladı.
"BU SAATLERDE DIŞARIDA BULUNMAYIN"
Mutlucan, özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş ışınlarının en dik geldiği zaman diliminde dışarıda bulunmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Bu saatlerde mümkün olduğunca gölgede kalınması, bol sıvı tüketilmesi veya açık renkli, ince giysiler tercih edilmesi gerektiğini ekledi.
GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ
Güneş çarpmasının genellikle yüksek ateş, ciltte sıcaklık ve kuruluk, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları, çarpıntı ve bilinç bulanıklığı ile kendini gösterdiğini ifade eden Mutlucan, daha ciddi vakalarda bilinç kaybı ve havale geçirme gibi durumlar görülebileceği uyarısında bulundu.
ACİL MÜDAHALE YAPILMALI
Mutlucan, güneş çarpmasından şüpheleniliyorsa kişinin serin ve gölge bir ortama alınması, bol sıvı verilmesi, giysilerinin gevşetilmesi, mümkünse çıkarılması ve vücudunun ıslak havlularla ya da suyla serinletilmesi gerektiğini söyledi. Ancak bilinç bulanıklığı, sürekli kusma, yüksek ateş ya da havale gibi ciddi semptomlar varsa, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. Bilincin bulanıklaşması, konuşma bozukluğu, havale geçirme, ateşin 39 derecenin üzerine çıkması, sürekli kusma, çarpıntı ya da nefes darlığı gibi belirtilerin acil tıbbi müdahale gerektirdiğini aktardı.
RİSK GRUPLARI VE ÖNLEMLER
Sıcak havalardan en çok 65 yaş üstü bireyler, küçük çocuklar, hamileler, kalp-damar hastalığı, diyabet, tansiyon, nörolojik hastalıklar gibi kronik hastalıkları olanların etkilendiğini belirten Mutlucan, bu kişilerin dışarıda kalma süresinin kısa tutulması ve sıvı alımlarının artırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca yalnız yaşayan yaşlı bireylerin de düzenli olarak kontrol edilmelerinin önemine dikkat çekti.
GÜNDE 15-20 DAKİKA D VİTAMİNİ İÇİN YETERLİ
D vitamini sentezi için güneş ışığına ihtiyaç duyulsa da, bu dozun çok yüksek olmadığını vurgulayan Mutlucan, sabah saat 09.00-10.30 arası ya da akşamüstü 16.30-18.00 saatleri arasında, günde yaklaşık 15-20 dakikalık kol ve bacakların güneşle temasının D vitamini için yeterli olduğunu, daha fazlasının zarara dönüşebileceğini ifade etti.
EPİLEPSİ NÖBETLERİNE SEBEP OLABİLİR
Epilepsi hastalarının sıcak havalarda daha dikkatli olması gerektiğini belirten Mutlucan, çünkü sıvı kaybı, aşırı yorgunluk ve uyku düzeninin bozulmasının nöbet riskini artırabileceğini söyledi. Güneş çarpmasına bağlı gelişen vücut ısısındaki artışlar, sıvı-elektrolit kaybının epileptik aktiviteyi tetikleyebileceğini dile getiren Mutlucan, bu nedenle epilepsi hastalarının güneşten koruyucu şapka kullanması, güneş altında uzun süre kalmaması, ilaçlarını düzenli alması, sıcak havalarda en az 2,5-3 litre su tüketmesi ve uykusuz kalmaktan kaçınması gerektiğini ifade etti.
BİRÇOK NÖROLOJİK HASTALIK TETİKLENEBİLİR
Bunun dışında inme, multiple skleroz, kas hastalıkları gibi diğer birçok nörolojik hastalıklarda da sıcak hava ve vücudun sıvı kaybına bağlı hastalık kötüleşmesi, atak geçirme gibi şikayetler artacağından, yukarıda bahsedilen tüm önlemlerin bu hastalıklar için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.