Korkunç rakamlar açıklandı: 15 yaş üstü nüfusun yüzde 35'i sigara içiyor, 1 yılda 150 milyardan fazla sigara içildi

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü öncesinde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde başlatılan “Elden Ele” uygulamasıyla gençlerde sigara bağımlılığına karşı farkındalık artırılıyor. Uzmanlar, Türkiye’de sigara kullanım oranlarının yükseldiğine dikkat çekerek, tedavi olanaklarının ücretsiz olduğunu hatırlatıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü yaklaşırken “Elden Ele” uygulamasıyla öğrencilerine sigara bağımlılığından kurtulma yolunu gösteren mesajlar dağıttı. Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Türkiye’de sigara kullanım oranlarının giderek arttığını belirterek, “15 yaş üstü nüfusun yaklaşık üçte biri sigara kullanıyor. 2024 yılında Türkiye’de tüketilen sigara sayısı 150,4 milyar adede ulaşarak tarihimizin en yüksek seviyesine çıktı” dedi.

KİŞİ BAŞI 1700 ADET SİGARA

Tarım Bakanlığı’nın 2024 verilerine göre, Türkiye’de sigara tüketiminin ciddi oranda arttığını söyleyen Prof. Dr. Kılınç, “2008-2012 yıllarında uygulanan kampanyalarla kişi başı sigara tüketimi bin 100 adete kadar düşmüştü. Ancak şimdi bu rakam bin 700’e çıktı. Bu da tütün kontrolüyle ilgili çalışmaların yetersiz kaldığını gösteriyor. Kanunlar mevcut; etkin uygulama ile sigara kullanım oranlarını yüzde 20’nin altına düşürmek mümkün” diye konuştu.

DAHA FAZLA BİLGİLENDİRME YAPILMALI

Öğrencilerden Genetik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ege Özcan, “Bu tür mesajlar bizim yaş grubumuzda çok önemli. Üniversitelerde ve liselerde sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri hakkında daha fazla bilgilendirme yapılmalı” ifadelerini kullandı. Yaşlı Bakımı Bölümü öğrencisi Eylül İçyar da “Üniversitemizde sağlıklı yaşam koşulları mevcut. Sigarayı bırakmak isteyenler için bu mesajlar etkili olacaktır. Ben sigara kullanmıyorum, kullananlara da bırakmalarını öneriyorum” dedi.

Sağlık Haberleri