İki kardeşin ölümünde salça şüphesi: Konservelerdeki bu bakteriye dikkat!

İstanbul Eyüpsultan'da yedikleri akşam yemeği sonrası fenalaşarak hayatını kaybeden 4 ve 2 yaşlarındaki iki kardeşin ölümünde şüphe yemeğin içindeki salça üzerinde yoğunlaştı. Gıda Mühendisi Nurten Sırma, zehirlenmelerin arka planındaki azılı oyuncunun "Clostridium botulinum" olduğunu belirterek, salçanın doğru koşullarda üretilmemesi ve muhafaza edilmemesi durumunda zehirleyebileceği konusunda uyardı.

Ekol TV muhabiri Şeyma Kan'ın haberine göre, İstanbul Eyüpsultan'da yaşanan acı olayda, 4 yaşındaki Alparslan ve 2 yaşındaki Melisa Rabia Birkent kardeşler, anne ve babalarıyla yedikleri akşam yemeği sonrası fenalaşarak can verdi. Ailenin akşam yemeğinde tavuk ve salçalı makarna yediği belirtilirken, iddiaya göre Alparslan’ın tavuk yememesi üzerine şüpheler sofradaki salçaya yöneldi.

Peki her yemeğin içine giren salça nasıl oluyor da zehre dönüşebiliyor? Gıda Mühendisi Nurten Sırma konuya ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

ÖLÜMCÜL TOKSİN UYARISI

Sırma, bir konserveden dolayı zehirlenme yaşanması durumunda akla ilk gelmesi gerekenin "Clostridium botulinum" olduğunu söyledi. Sırma, bu bakteriyi "bu işin azılı oyuncusu" olarak nitelendirdi. Her yemeğin olmazsa olmazı olan ve kış hazırlıklarının vazgeçilmezi salçanın, mutfaklarda sıklıkla bulunduğunu ancak doğru koşullarda tüketilmediğinde zehirleyebileceği gerçeğine dikkat çekildi.

Sırma, domates konservesi, salçalık domates ve menemen harcı gibi ürünler hakkında uyarılarda bulunarak, herhangi bir şey kaynatılıp konservelediğinde, bulaşma varsa mikroorganizmanın çoğaldığını ve burada kendi zehirli mirasını bıraktığını dile getirdi. Sırma, bu mirasa toksin adı verildiğini ve bu toksinin ölüme varan zehirlenmelere neden olduğunu ifade etti.

BOZULAN SALÇA NASIL ANLAŞILIR?

Salça zehirlenmelerinin önüne geçmek için en önemli şeyin salçayı doğru tüketmek olduğunu belirten uzmanlar, bozulan bir salçayı dışarıdan anlamak için birkaç tavsiyede bulundu: Uzmanlar, öncelikle salçanın kokusuna bakılması gerektiğini; hatta kapalı bir kavanozun üzerinde bulanık bir görüntü olup olmadığının kontrol edilmesini öneriyor. Nurten Sırma, kavanozun üzerindeki bulanık görüntünün mikropların çoğaldığını ve ortamın havasını değiştirdiğini gösteren bir işaret olduğunu belirtti.

KÜFLENEN SALÇA TEHLİKESİ

Gıda Mühendisliği uzmanları, yapılan en büyük hatalardan birinin de küflenen salçanın küfünü alıp kullanmaya devam etmek olduğu konusunda uyardı. Sırma, "Siz görmezsiniz ama küfün altında da aşağılara kadar inen miseller denilen küfün kolları bacakları vardır" diyerek, küfün görünen kısmının temizlenmesinin yeterli olmadığını vurguladı.

SALÇA NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Sırma, salçanın doğru muhafaza yöntemlerini de açıklayarak kavanozun açıldıktan sonra salçanın üzerinin zeytinyağı ile kapatılmasının riski en aza indireceğini belirtti. Alternatif bir yöntem olarak, salçanın ufak porsiyonlar halinde, adeta salça tableti gibi buzdolabı poşetlerine konularak, tek kullanımlık şekilde buzlukta üst üste dizilerek muhafaza edilebileceğini tavsiye etti.

Sağlık Haberleri