Ekranların sevilen programı 'Oylum Talu ile Hafta Sonu'na konuk olan Doç. Dr. Yavuz Dizdar kanser hastalığına ilişkin konuştu.
Dizdar, şu sözleri kullandı:
Kanser hastalığı mı artıyor, yoksa tanı imkânlarının gelişmesi nedeniyle aslında bir şey yapmayacak durumların tanısı mı konuluyor? Bu artık tamamen flu bir alana girdi. Çoğu tanı, herhangi bir belirti göstermeden rastlantısal olarak konuluyor.
ŞİKAYET OLMUYOR AMA TEDAVİYE BAŞLANIYOR
Hastanın şikâyeti olmuyor ancak tanı konulunca tedaviye başlanıyor. Ama kemoterapiye başlamak lazım diyor bazı doktorlar. O süreçte hastanın durumu muhtemelen tedaviden gerçekleşiyor.
TEDAVİ HASAR BIRAKIR
Kötüleşme hali tedaviden mi, hastalıktan mı kaynaklanıyor, bunu ayırt edemezsiniz. Tedavi, birikici hasar bırakır; bu hasar da çok zor geçer. İnsanlar, ‘Parmak uçlarım iğneleniyor’ diye söylerler. Bu, basit bir hasardır ama çok rahatsız edicidir. Ama bu hasarın başka mekanizmaları olabileceğinin düşünülmesi gerek.
UMUTSUZLUĞA KAPILMAMAK GEREKİR
Bizde ise her şey DNA’ya bağlanmış durumda. Evre 4 demek, ölümcül ve son nokta demek değildir. Hele doktorun ağzından hiçbir şey yokken çıkıyorsa umutsuzluğa kapılmamak gerekir.
ARTIK ÇOK SEÇENEĞİMİZ VAR
‘Çok geç kalmışsınız’ gibi laflar çok üzücüdür. Bir şey yok ki ortada, adam kendini iyi hissediyor. Bundan 20 yıl önce bizim çok fazla seçeneğimiz yoktu ama artık var. Hastayı bir süre gözlemleyip hastalığın kişiyi kötü etkilediğinden emin olup ona göre bir tedavi süreci seçilmeli.