Son günlerde ishal ve mide bulantısı şikayetleriyle hastanelere yapılan başvurularda artış yaşanırken, Ekol TV muhabiri Melisa Yasemin, salgın iddialarını Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaç'a sordu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Diktaç, yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte özellikle otellerdeki açık büfeler, düğün yemekleri gibi toplu yemeklerin risk oluşturduğunu belirtti. Diktaç, "Kışın grip nezle gibi salgınları daha fazla yani solunum yolu salgınları daha fazla görürken yazın ise özellikle gastrointestinal sistem dediğimiz mide barsak hastalıklarını salgınlarını çok daha fazla görüyoruz" dedi.
GIDA GÜVENLİĞİNE DİKKAT
Sıcaklıkların artmasıyla birlikte et, tavuk, mayonezli, pirinçli ve kremalı gıdaların bakteriler için besili bir ortam oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Diktaç, bu yiyeceklerin 2 saatten fazla buzdolabı dışında bekletilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu durumun salgınlara yol açabildiğini ifade eden Diktaç, "Açık büfelerde yiyeceklerin tutulması gene sıcaklık değişimleriyle birlikte salgınların oluşmasındaki en önemli sebep oluyor" diye konuştu.
ENFEKSİYON RİSKİ ARTIYOR
Salgının belirli bir ismi olup olmadığı sorusuna Doç. Dr. Diktaç, şu anda adını koyacak bir salgın olmadığını ancak enfeksiyon riskinin arttığını söyledi. Diktaç, gıda güvenliğine son derece dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Gıdaları iki saatten fazla dışarıda kesinlikle bekletmeyeceğiz. Et, tavuk ürünü gibi kremalı pastalar gibi gıdalara son derece dikkat etmemiz gerekiyor" uyarısında bulundu.
BİRBİRİNDEN AYRILMALI
Diktaç, tavuk kesilen bıçak ve tahtaların et kesilenlerden ayrılması, mayonezli ve yumurtalı ürünlerin dikkatli tüketilmesi gerektiğini de ekledi. Bu tür enfeksiyonların ateş, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını ve özellikle çocuklar ile 55 yaş üstü kişilerde ciddi sıvı kaybına yol açtığını ifade etti. Hastaneye yatışların çoğunun da bu sıvı kaybını gidermek amacıyla yapıldığını söyledi.
SU GÜVENLİĞİ UYARISI
Doç. Dr. Diktaç, suyun da ciddi bir salgın sebebi olabileceğini vurgulayarak, "Özellikle plastik şişelerin içerisindeki suların güneş altında uzun süre bekletilmesi veya güvenliğinden emin olmadığımız kaynak sularının tüketilmesi... gibi sebepler de salgınlara sebep olabiliyor" şeklinde konuştu. Bu nedenle, su hijyenine dikkat edilmesi, cam damacana veya kaynağı bilinen temiz suların tüketilmesi gerektiğini belirtti.
SEMPOMLAR NEDEN UZUN SÜRÜYOR?
Semtomların eskisine göre daha uzun sürmesinin nedenini de açıklayan Doç. Dr. Diktaç, "Mide bağırsak sistemimiz bizim çok hassas bir sistem. Bu sistem içerisinde özellikle şuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme alışkanlıklarımızı çok dikkat etmemiz gerekiyor" dedi. Diktaç, özellikle probiyotik özellikli gıdaların tüketilmesinin önemli olduğunu, semptomların 4 haftaya kadar sürebildiğini ifade etti.