Ankara’da salgın alarmı: Vekiller ve Meclis çalışanları hastaneye başvurdu!

Meclis’te 100’ün üstünde vekil ve personel hastaneye başvurunca zehirlenme şüphesiyle teyakkuza geçildi. Ankara’da yaşanan salgın paniğinin nedenini Ekol TV ekranlarında Prof. Dr. İsmail Balık açıkladı.

Ankara'da çok sayıda vatandaş ishal ve mide bulantısı şikayetleriyle hastanelere başvurdu. Hastaneye başvuranların arasında 100'den fazla vekil ve Meclis personeli de olduğu öğrenildi. Yaşanan salgının nedenini Prof. Dr. İsmail Balık, Ekol TV muhabiri Taha Ayhan’a anlattı.

Prof. Dr. Balık şu ifadeleri kullandı:

BESİN ZEHİRLENMELERİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR

Yaz aylarında sıcakların gelmesiyle beraber gıdalarda bozulma kolay oluyor. Bundan dolayı hem bulantı ve ishalle seyreden barsak enfeksiyonlarında hem de besin zehirlenmelerinde yaz aylarında biz hep artış yaşıyoruz maalesef. Burada en önemli iki faktör kişisel hijyen ve gıda hijyenine uyulmaması.

GIDA HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ

Asıl benim üzerine durmak istediğim nokta gıda hijyeni. Sıcaklarda kolay bozulma olduğu için özellikle riski yüksek olan gıdalar; kıyma, tavuk, kremalı ürünler tehlike arz ediyor. Bir de tabii el hijyeni çok önemli. Bireysel korunma açısından bakıldığında; gıda hazırlayan kişilerin ve gıdayı tüketen kişilerin gıdaya temas etmeden önce ellerini en az 20 saniye bol su ve sabunla yıkamaları gerekiyor. Yine gıda hazırlama işinde çalışan kişilerin gıda hijyeni konusunda mutlaka eğitimli ve sertifikalı olmaları gerekiyor.

BU TİP HASTALIKLAR CİDDİ RİSKLİ

Kremalı, kıymalı ve tavuk ve yumurtadan mamul ürünlerin buzdolabı dışındaki ortamda asla ve asla çok kısa süre için bile olsa bırakılmaması gerekiyor. Bırakılmış ürünlerin de tüketilmesi gerekiyor. Çocuklar ve yaşlılar açısından bu tip hastalıklar risk oluşturabilir. O nedenle hem kendimizi hem de çocuklarımızı, yaşlılarımızı korumak açısından söylediğim gıda hijyenine dikkat edilmesinde yarar var.

Sağlık Haberleri