Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), araçlarda pert oranına yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme ile birlikte yeni oran yüzde 60 olarak belirlendi. Kayseri’de sigorta eksperliği yapan Hüseyin Nazmi Öncel, SEDDK’nın yeni düzenlemesinin kamu yararı gözetilerek yapıldığını düşündüklerini belirtti. Öncel, daha önceki yönetmeliklerde araçların ağır hasar süreçleriyle ilgili belirsizlikler olduğunu, ancak yeni yönetmelikle birlikte bu durumların netleştiğini ve yetkilendirmelerin yapıldığını ifade etti. Öncel, "Şu anda yeni çıkan yönetmelikle birlikte en azından bilinmeyen, kapalı olan durumlar aydınlandı. Her şeyin tanımlanması yapıldı, yetkileri atandı. Bu süreç bize ne getirecek dersek de bunun kamu yararı gözetilerek yapıldığı kanaatindeyiz" dedi.
PERT SÜRECİ KISALACAK
Hüseyin Nazmi Öncel, yeni düzenlemenin pert sürecindeki araçların işlemlerini hızlandıracağını düşündüklerini aktardı. Öncel, daha önce sigorta şirketlerinin farklı uygulamaları nedeniyle yaşanan tıkanıklıkların önüne geçileceğini belirterek, "Daha önce sigorta şirketlerinin farklı uygulamaları sebebiyle süreçte yaşanan tıkanmaların önüne geçileceğini düşünüyorum. Bununla birlikte her şeyin kanunla belirtilmiş olmasının artıları da artık bir kaza sonrasında sigortalı aracın sahibinin hasar tespitine göre aracın pert olup olmayacağı ile alakalı kafasında soru işaretleri gitmiş ve sürecin daha da hızlanması konusunda kimsenin kafasında soru işareti kalmamış olacak" ifadelerini kullandı.
HURDA İŞLEMİ GÖRECEK
Öncel, yeni oranın yüzde 60 olarak belirlenmesiyle, yüzde 100 hasar durumunda aracın tamamen trafikten çekilerek hurda işlemi göreceğini ve tekrar trafiğe çıkmasının engelleneceğini vurguladı. Ayrıca, yüzde 60’a ulaşmadan da bazı durumlarda aracın pert olabileceğini belirten Öncel, can güvenliğini sağlayan ana şasi ve direkler gibi 11 kritik parçanın önemine dikkat çekti. Öncel, "Buradaki kriterlerde tespit edilmiş 11 tane ana parça var. Ana şasi, direkler gibi parçalar aslında can güvenliğini sağlayan, araçta can kaybını önleyen kafes olarak nitelendirdiğimiz ana parçalardır. Bu parçaların hasar alması durumunda onarılıp onarılamayacağı veya eksper kanaati ile pert olup olmayacağına karar verilecek" diye konuştu.
MİLLİ SERVET KORUNACAK
Sigortacı Yakup Göktaş ise, yeni düzenlemenin milli servetin korunmasına büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Göktaş, daha önce sigorta şirketlerinin yüzde 20, yüzde 30 veya yüzde 50 gibi farklı oranlarda pert işlemi uyguladığını, ancak artık yüzde 60’lık bir standart geldiğini söyledi. Göktaş, "Bundan sonra bu oran yüzde 60 olacak. Yani sigorta bedelinin yüzde 60’ı oranında hasar meydana gelirse o zaman pert işlemi yapılacak. Yüzde 60’ın altında olacak olursa da pert işlemi yapılmayacak, direkt araç tamir görecek" dedi.
GEREKSİZ PERT İŞLEMLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Yakup Göktaş, daha önce şirketlerin en ufak bir hasar durumunda dahi pert işlemi uygulayabildiğini ve bunun piyasadaki araç sayısının ve parça fiyatlarının dengesini bozduğunu belirtti. Yeni düzenlemeyle bu durumun dengelenmeye çalışıldığını vurgulayan Göktaş, "Şimdi yeni bir kanunla bunu dengelemeye çalıştılar ve devam edecekler. Yüzde 60’a kadar hasar olduğu sürece örnek veriyorum 1 milyon TL’lik bir araç var, 600 bin TL bir hasar meydana geldi. O zaman aracın pert olma ihtimali daha yüksek olacak. Hasar bedeli yüzde 50’yse eğer pert işlemi yapılmayacak ve araç tamirat görecek. Yani herkesin istediği gibi aracı pert etme şansı da ortadan kalkmış oldu" ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR ARAÇLARINA ORİJİNAL ŞEKİLDE BİNEBİLECEK
Göktaş, düzenlemenin iki temel amacı olduğunu belirterek şunları ekledi: "Burada amaç şu; birincisi bir milli servet. Yüzde 20 ile pert işlemi yapılıyordu ve araç piyasadan kalkıyordu, parçalar değerlendirilmiyordu. İkinci olarak da vatandaş en ufak bir hasarında pert işlemi istiyordu. Bunu da ortadan kaldırmak amacıyla yapıldı. Aslında bir nevi artık hasarımız olsa dahi orijinal bir şekilde yapılacağı için araçlarımıza binebileceğiz."