Osmaniye'de FISTIKFEST coşkusu: Üreticilerin emeği sergilendi!

Osmaniye’nin bereketli topraklarında yetişen, coğrafi işaret tescilli Osmaniye Yerfıstığı’nın önce hasadı yapıldı ardından da çiftçiler traktörleri ile FISTIKFEST 2025 festival alanına gelerek festival coşkusuna ortak oldu.

Binbir emekle yetiştirilen coğrafi işaretli Osmaniye yer fıstığının tanıtımı amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Osmaniye Yer Fıstığı Festivali (FISTIKFEST 2025) kortej yürüyüşüyle başladı. Osmaniye Belediyesi tarafından organize edilen festival, kentin kültürel zenginliğini ve üreticilerin emeğini ön plana çıkardı.

Bando eşliğinde Atatürk Caddesi’nden başlayan kortejde yer fıstığı maskotları heybelerinden fıstık dağıttı. Hacivat-Karagöz, palyaçolar, tahta bacaklı animasyon ekipleri korteje renk kattı. Yürüyüşü vatandaşlar hem cadde boyunca hem de balkonlardan ilgiyle takip etti.

ÜNLÜ ŞEFLERDEN RENKLİ GÖSTERİLER

Kurdele kesimini Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Türkiye’nin 35 farklı şehrinden gelen ünlü şefler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte yaptı. Stantlarda fıstıklı baklavalar, cezeryeler, börekler ve pastalar ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Başkan Çenet, dev kazanların başına geçerek haşlanmış yer fıstığını kepçeyle misafirlere ikram etti. Izgara kebaplar ve sokak lezzetleriyle festival alanı adeta bir açık hava mutfağına dönüştü.

Ünlü şefler, hem hünerlerini sergiledi hem de yarışmalarda en iyi yemeği seçmek için kıyasıya yarıştı. Festivalin ilerleyen saatlerinde müzik eşliğinde gönüllerince eğlendiler.

“YERFISTIĞINI GASTRONOMİYLE BULUŞTURUYORUZ”

Belediye Başkanı İbrahim Çenet, “Bugün kortej yürüyüşüyle festivalimizin coşkusunu sokaklara taşıdık. Osmaniye’mizin, Türkiye’nin ve Avrupa’nın tescilli ürünü olan yerfıstığını bir kültür değeri olarak yaşatmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Çenet ayrıca, “Yerfıstığını gastronomiyle buluşturuyoruz. Hafta içi fıstık sökümüyle başlayan programlarımız süslenmiş traktörlerle şehir turu ve fıstık ikramlarıyla sürdü. Bugün stantlarımızda yerfıstığına dayalı yöresel lezzetleri vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Türkiye Aşçılar Federasyonu ile birlikte 35 ilimizden gelen şefler burada. Osmaniye gastronomide artık bölgesel bir merkez olma yolunda ilerliyor” ifadelerini kullandı.

“YERFISTIĞI BİZİM YAŞAM BİÇİMİMİZ”

Başkan Çenet, yerfıstığının Osmaniye için sadece bir ürün değil, bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayarak, “Osmaniye’de neredeyse her aile yerfıstığı üretimiyle ilgilenir. Bu emek toprağın sürülmesinden hasada kadar bir yaşam döngüsüdür. Biz de bu emeği geleceğe taşımak istiyoruz” dedi.

“FISTIK GİBİ FESTİVALDEYİZ”

Osmaniye Gastronomi Merkezi Yöneticisi Ayşe Erat ise, “Yer fıstığının anavatanı Osmaniye’de fıstık gibi bir festivaldeyiz… Bol bol fıstık tüketelim ve fıstık gibi olalım. Osmaniye yer fıstığımızı kullanarak hem yemek hem pastalar yapıp burada sergiliyoruz. Bu festivallerle yeni ürünler geliştiriyoruz. Fıstık adeta bir sıfır atık ürünü; hem içi yeniliyor hem de kabuğu değerli. Sporcular da artık fıstık ezmesi tüketiyor, faydaları oldukça fazla” diye konuştu.

STANDLAR VE ETKİNLİKLERE YOĞUN İLGİ

“Şefler Sahnesi” etkinliğinde yerfıstıklı ürünlerin tanıtımı yapılırken, dev kazanlarda haşlanmış kabuklu fıstıklar ikram edildi. Gün boyu devam eden konserler, animasyonlar ve gösterilerle özellikle çocuklar doyasıya eğlendi.

Osmaniye Yer Fıstığı Festivali, hafta sonu konserler ve gastronomi etkinlikleriyle devam edecek. Vatandaşlar, hem Osmaniye’nin hem de yerfıstığının tanıtımı için yapılan organizasyondan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Kültür & Sanat Haberleri