Cumhuriyet tarihine yön veren gemiler: Türkiye'de denizciliği Atatürk'e borçluyuz!

Mustafa Kemal Atatürk’ün gemilere ilgisi bilinirken, Ulu Önder çok büyük bir heyecanla beklediği Savarona’da yalnızca 55 gün kalabildi. Atatürk'ün denizcilik yönüne dair detayları Deniz Tarihçesi Ali Bozoğlu ve Gazeteci Gökhan Karakaş aktardı.

Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkışı Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini değiştirdi. Denizciliği bir ülkü olarak benimseyen Atatürk’ün ve Cumhuriyet'in gemilerini Deniz Tarihçesi Ali Bozoğlu ve Gazeteci Gökhan Karakaş Ekol TV ekranlarında anlattı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk2ün 2 yıl boyunca sabırsızlıkla beklediği bilinen beyaz kuğu 'Savarona'nın yakın zamanda müze gemi olarak hizmet vereceği belirtildi.

"ATATÜRK DENİZCİLİĞİ İYİ BİLİYORDU"

Deniz tarihçisi Ali Bozoğlu, "Atatürk, denizi ve denizciliği iyi biliyordu. Eğer bugün Türkiye'de denizcilik varsa, bunu Atatürk'e borçluyuz" sözlerini kullandı.

"ATLANTİK OKYANUSU'NU GEÇEN İLK GEMİ"

Gülcemal hakkında Karataş, "Atatürk bindiği her gemiyle mesaj vermiş ve diğer liderlere meydan okumuştur. Tarihin zaman tüneline iz bırakan ve Atatürk’ün izini taşıyan gemilerden biri de Gülcemal. Gülcemal, çok mistik bir gemi. Türkiye Cumhuriyeti'nin Atlantik Okyanusu'nu geçen ilk gemisidir. Mustafa Kemal de bu gemide sembolik bir fotoğraf çekilmiştir" ifadelerini kullandı.

"ATATÜRK BİR ÇOCUK TELAŞIYLA BEKLEMİŞ"

Gökhan Karakaş Savarona'ya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Bütün izleyicilerimizin içi çok rahat olsun. Savarona’nın da aralarında olduğu Cumhuriyet’in gemilerine Türk Deniz Kuvvetleri çok iyi bakıyor, biz buna şahidiz. Deniz Kuvvetleri’ne verilmesiyle birlikte Savarona en iyi haline geldi ve gemi yakında anıt gemi olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet verecek. Atatürk 1936’dan 1938’e kadar Savarona’nın hayalini kurmuş ve Atatürk bunu bir çocuk telaşıyla beklemiş.

"SAVARONA'DA HATAY SORUNUNU KONUŞMUŞ"

1 Haziran 1938’de Şarköy açıklarında gemi görüldüğünde Mustafa Kemal’e “Paşam, Savarona geliyor” diye haber vermişler ve tarihçiler Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesinde Savarona’yı beklediğini düşünüyorlar. Ne yazık ki 55 gün gemide kalabilmiş. 25 Temmuz 1938 gecesi 01.00 sıralarında Atatürk’ün hastalığının nüksetmesi nedeniyle Dolmabahçe Sarayı’na intikal ettirilmiş. Ama Büyük Önder 2 kere Bakanlar Kurulu toplamış Savarona’da. 20 Temmuz’da Savarona’da Hatay sorununu konuşarak, “Hatay Türk yurdu olarak kalmalı” kararını vermiş.

Kültür & Sanat Haberleri