Ekol TV'den Kemal Akagündüz'ün özel haberine göre, hesabından haberi olmadan para çekilen banka müşterilerinin mağduriyeti katlanarak artarken davada yeni bir gelişme yaşandı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada bankanın, müşterilerine karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini iddia etmesine karşın, bilirkişi raporu çarpıcı bir gerçeği gün yüzüne çıkardı.
GÜVENLİK SİSTEMLERİ YETERSİZ
Ankara 14. Tüketici Mahkemesi'nde görülen bir davada, bir banka müşterisinin hesabından bilgisi ve rızası dışında çekilen kredi ve yapılan para transferlerine ilişkin bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, söz konusu bankanın güvenlik sistemlerinin yetersiz kaldığı ve gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle yüzde yüz kusurlu olduğuna kanaat getirildi.
BANKA ONAY ALMADAN KREDİ KULLANDIRDI
Bilirkişi raporuna göre, kredi işlemi sırasında bankanın, tüketicinin onayını aldığına dair herhangi bir yazılı veya biyometrik delil sunamadı. Raporda, kredi bilgilendirme formunun dijital olarak saniyeler içinde onaylandığı ve hemen ardından kredinin hesaba aktarıldığı belirtilerek, bu sürecin “makul bilgilendirme süresine” aykırı olduğu vurgulandı. Söz konusu bankanın sahtekârlık izleme sistemlerini kullanmadığına dikkat çeken bilirkişi, bankanın işlem desenlerinden sapmaları tespit edebilecek teknolojik imkanlara sahip olduğunu, ancak bu olayda herhangi bir önlem alınmadığını ve davacıyla temas kurulmadığını vurguladı.
"DOLANDIRICILARLA MI UĞRAŞAYIM"
Mağdur müşterilerden İzzet Çelik, 2024 yılında hesabından kendisinin bilgisi olmadan kredi çekildiğini belirterek, "Gece saatlerinde hesabımdan kredi çekilmiş. Kullanılan IP adresiyle benimki tamamen farklı. Banka bana ‘işlemi yapanlarla davayı sürdürmelisin’ diyor. Ben bankayı bilirim, neden hırsızlarla uğraşayım?" ifadelerini kullandı.
"ONAY KODU GELMEDİ"
Bir diğer müşteri ise 400 bin TL’lik bakiyesinin yanı sıra, hesabından 300 bin TL kredi çekilerek tanımadığı kişilere para transferi yapıldığını söyledi. “Normalde onay kodu gelmesi gerekirken banka bana hiçbir güvenlik mesajı göndermedi. Aynı dolandırıcılar başka bankadaki hesabıma da erişmeye çalıştı ama o banka anında uyarı mesajı gönderdiği için işlem engellendi” dedi.
"TRANSFERLER BANKA YÜKÜMLÜLÜĞÜNDE"
Ekol TV'nin gündeme taşıdığı olay sonrası, mahkeme tarafından atanan bilirkişi hazırladığı raporda sorumluluğun tamamen bankada olduğunu belirtti. Rapor, mağdur müşteriler açısından önemli bir hukuki dayanak oluşturdu.
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Artık bankalar açısından şüpheli işlemlerde sorumluluk netleşmiş durumda. EFT, havale ya da para transferi gibi işlemlerde yaşanan mağduriyetlerde bankaların yükümlülüğü bulunuyor." dedi.