13 Şubat’ta gerçekleşen TÜSİAD Genel Kurulu’ndaki sözleri nedeniyle TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeğe aykırı bilgiyi yayma” suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı. Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras bugün saat 13.00’te ilk kez hâkim karşısına çıktı.
AYLIK GELİRLERİNİ AÇIKLADILAR
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya TÜSİAD başkanları Orhan Turan ile Ömer Aras avukatlarıyla birlikte katıldı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.Orhan Turan, aylık gelirinin 1 milyon TL, Ömer Aras ise 900 bin TL olduğunu beyan etti.
(TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Arif Aras)
ÖMER ARAS: SUÇLAMALAR ASILSIZDIR
Ömer Aras mahkemedeki savunmasında, "Adresim belli olmasına rağmen soruşturma aşamasında hakkımda zorla getirme kararı verilmiştir. Her istendiğinde adliyeye getirilebilirdim. Bugün burada bulunmama neden olan suçlamalar tamamen temelsizdir. Bu nedenle nasıl savunma yapacağımı bilmiyorum. Konuşmamın tamamıyla iddianameye konu bağlamından koparılan ifadelerim, birbiriyle bağdaşmamaktadır. Üzerime atılı suçlamalara karşı savunmam, ifade özgürlüğümü kullanmamdan ibarettir. Öncelikle TÜSİAD'dan bahsederek başlamak isterim. TÜSİAD 50 yıllık bir kuruluştur. Dernek tüzüğü 2. maddede derneğin kuruluş amacı düzenlenmiştir. İnsan Hakları evrensel ilkeleri, katılımcı demokrasi anlayışının geliştirilmesi, refah düzeyinin ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, oluşan görüşlerin yetkililer ile kamuoyuyla paylaşılması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda TÜSİAD kamu kurum ve kuruluşları ile irtibat halindedir. TÜSİAD içerisinde Yüksek İstişare Konseyi yol gösterici ve tavsiyelerde bulunmaktadır. Tarafımca dernek bünyesinde yılda 3 kez konuşma hakkım bulunmakta. Konuşma içeriği daima insan hakları, hukuk devleri, katılımcı demokrasi çerçevesinde gerçekleşmektedir. 2024'ten beri YİK Başkanıyım. Yargılamaya konu edilen konuşmam, TÜSİAD olağan genel kurulunda yaptım" dedi.
"İFADELERİM OLAĞAN FAALİYET İÇERİSİNDEDİR"
Ömer Aras, "Yargılamaya konu ifadelerim, olağan faaliyet içerisindedir. Konuşmam, TÜSİAD tarafından hazırlanan Perspektif 2025 Gelecek ve Dönüşüm İçin Yol Haritası ve Öneriler başlıklı kitapçıkta yer alan 11 önerinin açıklamasına dayalıdır. Konuşmamda özellikle eğitim ve liyakat ile hukuka duyulan güvenin artırılması konu edilmiştir. Konuşma içeriğinin amacı ülkemizde ve dünyadaki ekonomik ve toplumsal olaylara değinilerek, refahın nasıl artırılacağına değinmektedir" diye konuştu.
"GERÇEĞE AYKIRI BİLGİ VERMEDİM"
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, mahkemedeki savunmasında haksız bir şekilde suçlandığını savunarak şu sözleri kullandı:
Ben hiçbir şekilde konuşma içeriğinde gerçeğe aykırı bilgi vermedim. Kamuoyuna yansıyan toplumun bildiği ve yakından ilgilendiği bazı hususları tamamen objektif şekilde sıraladım ve ülke ekonomisine olan etkilerini açıklamaya çalıştım. Herhangi bir soruşturma ya da kovuşturma sürecinde gerçekleştirilen hukuki işlemlerin doğruluğuna ya da yanlışlığına yönelik bir şey demedim. Konuşmamda sadece hukukun üstünlüğünü savunmamızın, buna uygun hareket etmemiz gerektiğini vurguladım. Ve bunun ekonomiye etkisini vurguladım. Konuşma içeriği suç oluşturmamakta. TÜSİAD amaç ve misyonu doğrultusundadır. Tespit ve tavsiyelerde bulunmaktan ibarettir.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ VURGULADIM
Konuşmamda, doğal afetlere, kadın cinayetlerine, yangın ve iş kazalarındaki kayıplara değinip bunlarla ilgili artışı sorgulayan halkın temsili noktasında son derece önemli mevkilerde bulunan kişiler hakkında başlayan cezai soruşturmaların ekonomiye verdiği zararın altını çizmekteyim. Konuşmamın birçok yerinde hukukun üstünlüğünü vurguluyor ve kamu önünde tüm vatandaşların eşit muamele görmesini talep ediyorum. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde ekonomik refahı hedefleyen ve Türkiye’nin en önde gelen iş insanlarının oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşunun genel kurulunda bu ifadelerin kullanılması doğaldır. Konuşma metnim incelendiğinde konuşmanın hiçbir yerinde teknik hukuk söylemi yoktur. Ben sadece zaten kamuya mal olmuş olayların günlük ve iş çevrelerinde ve vatandaşta yarattığı izlenimlere ve bunların neden olabileceği ekonomik sonuçlara yer verdim. Yaptığım konuşma içeriği değerlendirildiğinde iddianameye konu suçları oluşturan eylemleri gerçekleştirmediğim açıkça ortadadır.
DÜŞÜNCELERİMİ PAYLAŞTIM
TÜSİAD yönetim kurulu başkanı ve iş insanı olarak Derneğin tüzük amaçlarına tamamen uygun şekilde ülkemizin ekonomik gelişiminin olumlu yönde olması adına düşüncelerimi paylaştım. Bu nedenle korku, endişe, panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bilgi vermekle suçlanmam benim için büyük üzüntü sebebidir. Ben hiçbir şekilde gerçeğe aykırı bilgi vermedim. Herhangi bir yargılamayı etkileyebilecek bir eylemde bulunmadım. Konuşmamın amacı hukukun üstünlüğünün egemen olması ve ekonomimizin ancak bu şekilde ileri gidebileceğine yöneliktir. Yurt dışı çıkış yasağımın kaldırılmasını ve beraatımı talep ediyorum.
SAVCI CEZA İSTEDİ
Mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Orhan Turan ile Ömer Aras'ın iddianame doğrultusunda cezalandırılmalarını ve haklarındaki adli kontrol hükümlerinin de devam etmesini talep etti.
YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAKLARI KALKTI
Ara kararını açıklayan mahkeme, avukatların esasa ilişkin savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi. Orhan Turan ile Ömer Aras hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol kararı ise kaldırıldı. Dava 23 Eylül'e ertelendi.