Ekol TV’nin haberine göre; Türkiye yaşanan son sarsıntılar ile deprem gerçeğini bir kez daha hatırladı. İstanbul, Ordu, Kütahya, Muğla ve Konya son bir ayda depremle sarsılan kentlerden oldu.
DEPREMLER ENDİŞE YARATTI
Muğla’nın 6 büyüklüğünde bir depremle sarsılması da endişeleri beraberinde getirdi. Ege Bölgesi depremler nedeniyle adeta tetikte beklerken uzmanlara göre Girit Fayı’ndan gelen stres Ege'nin deprem kümesini büyümeye zorluyor.
“TÜRKİYE DEPREM ÜLKESİ”
Son olarak deprem olmayacağına dair toplumda yaygın bir inanış olan Konya 5,2 büyüklüğünde bir deprem ile sarsıldı. Uzmanlar Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu konusunda hemfikir olurken depremde meydana gelebilecek olası kayıpların engellenebileceğine dikkat çekiyor.
“BU DEPREMLER DAHA DA ARTACAK”
Ekol TV mikrofonlarına konuşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Bugün Türkiye'nin hemen hemen her tarafı bir deprem bölgesidir. Şurada bir deprem oldu, burada bir deprem oldu. Arada bir ilişki var mı? Hiçbir ilişki yok tesadüf. İzmir, Manisa tarafına, kuzeyde Kütahya tarafına, güneyde Muğla tarafına, doğuda Isparta, Afyonkarahisar tarafına büyümeye zorluyor. İleride bu depremler daha da artacak” ifadelerini kullandı.
TUZ GÖLÜ FAYI TEHLİKE YARATIR MI?
Sözlerini sürdüren Bektaş, “Tuz Gölü Fayı’nın yani bugün deprem üreten fayın geçmişine baktığımız zaman 50 yıldan bu yana büyük bir deprem yaşanmamış. Yani 4-5 büyüklüğünde depremler yaşanmış. Ancak genel olarak baktığımızda 6 ve 6,5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var” diye konuştu.
“DEPREME KARŞI ÖNLEM ALMAK GEREKİR”
Bektaş, “Sadece Kuzey Anadolu fayı veya Doğu Anadolu fayı değil, Konya ve Ankara'da da bir deprem tehlikesi olduğunu bu depremlerle öğrenmiş oluyoruz. Nasıl ki yağmurdan biz korunuyoruz, şemsiyemiz var. Depremde de korunuyoruz. Doğal bir olay ve önlenemez. Deprem önlenemez. Ancak depreme karşı önlem almak gerekir” dedi.