Ekol TV Ankara Temsilcisi Levent Eke, yaptığı açıklamada, terörden arındırılmış bir Türkiye hedefine ulaşma yolunda belki de en kritik haftaya girildiğini ifade etti. Bu hafta içinde silah bırakma eylemlerinin başlamasının beklendiğini dile getiren Eke, Ekol TV'nin edindiği kulis bilgilerini aktardı.
SİLAH BIRAKMA SÜRECİNİN DETAYLARI
Levent Eke'nin aktardığı bilgilere göre, silah bırakma işlemi belirli adımlar ve gözetim altında gerçekleştirilecek. Öncelikle, 20 kişilik bir PKK'lı grubun sembolik olarak gelip silahlarını teslim etmesi bekleniyor. Bu ilk teslimatın ardından sürecin farklı bir aşamaya geçeceği belirtildi.
ÜÇLÜ GÖZETİM MEKANİZMASI
Silah bırakma işlemi, üçlü bir gözetim mekanizması altında yürütülecek. Bu mekanizma, Ankara yönetimi, Merkezi Irak yönetimi ve Kuzey Irak Bölgesel yönetiminden oluşacak. Silahların ilk olarak Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde teslim edilmesi öngörülüyor. Üçlü mekanizma, teslim edilen tüm silahları kayıt altına alacak ve edinilen bilgilere göre, bu silahların yıl sonuna kadar aşamalı olarak peyderpey teslim edilmesi hedefleniyor. Eke, sürece üçüncü bir ülkenin dahil olmayacağı da vurgulandı.
Eke, 12 Mayıs'ta açıklanan fesih kararı ve siyahların bırakılması yönündeki kararların ardından, yaklaşık iki ay sonra tüm dikkatlerin 11 Temmuz Cuma gününe odaklandığını ifade etti. Eke, 11 Temmuz tarihinin önemine değinerek, 10 Temmuz'da Dem Parti'nin sivil toplum kuruluşları, bazı gazeteciler ve siyasetçilerin katılımıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir organizasyon düzenleyeceğini bildirdi.
SÜRECİN HIZLANMASI GEREKLİLİĞİ
Levent Eke, sürecin hızlanması gerektiğini ve takvimin bunu zorunlu kıldığını vurguladı. Ay sonunda Meclis'in kapanması yönünde bir karar alındığını hatırlatan Eke, bu süre zarfında söz konusu komisyonun oluşturulmasının kuvvetle muhtemel olduğunu dile getirdi.
KOMİSYON NASIL İŞLEYECEK?
Komisyonun yapısına ilişkin detayları da açıklayan Eke, Meclis çatısı altında iki türde komisyon oluşturulabildiğini belirtti. Geçmiş dönemde, 2011 yılında yeni anayasa çalışmaları kapsamında kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu örnek gösterdi. Eke, bu komisyonun ihtisas, araştırma veya soruşturma komisyonu olmadığını, dolayısıyla çalışma zaman diliminin bir süreyle sınırlı olmadığını ifade etti. "Terörsüz Türkiye Komisyonu"nun da benzer bir yapıda olabileceği ima edildi.
KOMİSYONUN ÖNEMİ
Eke, kurulacak olan "Terörsüz Türkiye Komisyonu"nun önemli bir komisyon olduğunu ve çok önemli bir rol oynayacağını kaydetti. Ancak, zamanın daraldığını ve Temmuz sonuna kadar çalışma kararı alan Meclis'in bu ay içinde komisyonu oluşturması gerektiğini vurguladı.