Şekerli gıdalara sıkı denetim: Avrupa'dan 4 kat fazla oran tespit edildi!

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki gazlı içeceklerde fruktoz miktarının Avrupa’dakilere göre 4 kat fazla olduğu belirtildi. Bakan Kemal Memişoğlu ise şekerli gıdalara yönelik kapsamlı bir düzenleme için kolları sıvadıklarını duyurdu. İşte detaylar...

Ekol TV muhabiri Gizem Gündoğdu'nun haberine göre, Türkiye'deki gazlı içeceklerde fruktoz oranının Avrupa'ya göre 4 kat fazla çıkması sonrası bakanlık tarafından şekerli gıdalara yönelik kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, aşırı fruktoz tüketiminin diyabet, kolesterol ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa davetiye çıkardığına vurgu yaptı.

ZARARLI MEYVE ŞEKERİ

Doç. Dr. Oral, aşırı fruktoz üretimi konusunda uyarılarda bulunarak şunları kaydetti: Fruktoz da glikoz gibi bir şeker ama daha çok meyvelerde olduğu için ismi meyve şekeri olarak geçer. Bunun glikozdan farkı direkt bağırsaklardan emilip karaciğere gidiyor olmasıdır. Fruktoz fazla alındığında karaciğer yağlanmasına sebep oluyor. Bu da obezite, kolesterol ve kalp hastalıklarına sebep olabiliyor. Fruktoz meyvenin içerisinde de var ama bunlar katkı maddesi olarak kullanıldığında zararlı olabiliyor.

ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT

Bakanlığın gıdalarda ne kadar fruktoz olduğuna dair bir çalışması olabilir. Fruktoz daha çok paket ömrünü uzatmak için kullanılıyor. Kullanılmaya da devam edecektir ama bunun miktarı önemli. Aşırıya kaçılmamalı. Asitli içeceklerin hepsinde fruktoz kullanılır. Bunların yerine meyvenin kendisi tüketilmeli. Böylelikle birçok hastalığın önüne geçilir. Fruktoz alerjisine sahip olanlar bu tarz yiyecekleri tükettiğinde bağırsaklarında şişkinliklere sebep oluyor. Dikkat edilmeli.

Gündem Haberleri