Ekol TV spikeri Hasret Kaya'nın bildirdiğine göre, SAT komandoları her şartta ve koşulda kendilerine verilen her görevi başarıyla icra ediyor, imkânsız kelimesini tanımıyor ve mavi vatanın yüzen savaşçıları olarak su üstünde de su altında da engel tanımıyorlar.
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'NİN TEK DENİZ KOMANDO BİRLİĞİ
1963 yılında Sualtı Komando Grup Komutanlığı adıyla kurulan SAT Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tek deniz komando birliği olma özelliğini taşıyor. 62 yıldır birçok önemli görevde devreye giren ve çok sayıda görevin üstesinden gelen bu birlik, harekâtlarda da başarıyla görev aldı. Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan Kardak Krizi'ne, hatta Libya'ya kadar uzanan geniş bir görev yelpazesine sahip olan SAT komandoları, Türkiye'nin terörle mücadelesi kapsamında Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekâtları'nda da kilit bir rol oynadılar.
SEÇİM VE EĞİTİM SÜREÇLERİ
SAT Komutanlığı personeli, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan istekli ve gönüllü subay ve astsubaylar arasından seçiliyor. Kursiyerler, 52 hafta süren çok yoğun, ağır psikolojik ve fiziksel eğitimlerden geçiyorlar. SAT Özel İhtisas Kursu süresince her ortamda görev yapabilmeleri için dalış, atış, tahrip, paraşüt, özel keşif ve istihbarat toplama gibi farklı alanlarda özel harekâta dair tüm eğitimleri alıyorlar.
EKOL TV EKİBİ EĞİTİME TANIKLIK ETTİ
Ekol TV ekibi, sahip oldukları üstün donanım ve teçhizatla birlikte bu eğitim süreçlerinden sadece bir aşamasına tanıklık etti. Mavi sulara açılarak SAT botu üzerinde eğitimleri gözlemleyen ekip, kameraman Özgür Balaban ile birlikte kıyıdan 3 mil uzakta, Atak botunun hemen üzerinde harekâta hazırlık eğitim sürecini ekranlara taşıdı.
HAVADAN ATLAYIŞ VE SU ÜZERİNE İNİŞ
Bot üzerinde yapılan çekimler sırasında, Konya 3. Ana Jet Üssü Komutanlığı'ndan havalanan uçakta yaşananları kameraman Ramazan Gürsel Tunay havada kayda aldı. Kritik kara hedefine baskın eğitimi kapsamında 1750 feet yükseklikten aşağı atlayış için son hazırlıklar yapılırken, kontroller titizlikle sağlandı. Faaliyet kapsamında Hava Kuvvetleri'ne ait hava aracıyla hem paraşütle atlayış yapıldı hem de su üzerine botlar atıldı. Rüzgarın yönünün iyi hesaplanmasının önemine vurgu yapılırken, havadakilerle irtibatın hiç kesilmediği, hiçbir şeyin şansa bırakılmadığı belirtildi.
Uçaktaki kapağın açılmasıyla birlikte paraşütlerini sırtlanan deniz komandoları bir bir gökyüzünde süzülerek, metrelerce yükseklikten çok kısa bir süre içerisinde belirlenen koordinatlara uygun şekilde su üzerine iniş yaptılar. Operasyonel süreç için ihtiyaç duyulan ekipmanların da unutulmadığı bu atlayışlarda, açık denizde hedeflenen koordinata sıfır hatayla inmek esas kabul edildi, zira taarruz hata kabul etmiyor. Su geçirmez özel ekipmanların da kullanıldığı operasyonda, SAT timi atlayışını gerçekleştirdikten sonra su üzerinde botun kurulumu yapıldı ve görev için hazır hale getirildi.
GECE ŞARTLARI VE SİLAH KULLANIMI
Bu eğitimlerin sadece gündüz şartlarında yapılmadığı, SAT timlerinin gece şartlarında her türlü iklim ve coğrafi koşul için özel olarak yetiştirildiği vurgulandı. İcra edilen eğitimlerin bir bölümünde, her türlü silahı etkili şekilde kullanabilmek de olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
DALIŞ VE SIZMA OPERASYONLARI
SAT komandoları, dalış yaparken suda bir kabarcık dahi görünmemesi için özel dalış ekipmanları kullanıyor, iz bırakmıyorlar. SAT savaş yüzücüleri, su üzerinde fark edilmemek için özel dalış ekipmanlarını kuşanarak sızma işlemi gerçekleştiriyor ve sudan çıktıktan sonra hedefleri tek tek imha ediyorlar. Atış faaliyetleri kapsamında SAT komandoları, 2500 metreye kadar olan hedeflere keskin nişancı tüfekleriyle etkili bir şekilde angaje olabiliyorlar. Kendilerine özgü teknik ve taktiklerle havadan, karadan ve su altından veya üstünden hedefe gizlice ulaşma görevini de başarıyla icra ediyorlar. Korku nedir bilmeyen Mavi Vatan'ın muhafızları, kendilerine verilen her görevi başarmadan asla geri dönmüyor.